Energidrikk – Farlig, eller?

Mange ungdommer drikker energidrikk, hovedsakelig for å våkne opp eller få mer energi. Det som gjør deg mer oppkvikket er koffein i drikken. Energidrikk blir ofte ansett for å være veldig usunt for kroppen. Det inneholder blant annet et stoff fra gallen til okser, kalt taurin. I denne artikkelen skal vi ta for oss spørsmål om energidrikk.

Av Christian, Mathias, Axel og Anders

Dette er de energidrikkene som var mest populære blant elevene vi snakket med.

Hva er aldersgrense på energidrikk?

Det er ingen offisiell aldersgrense på energidrikken i Norge, men de forskjellige butikkene har lov til å sette sine egne grenser på hvem som får kjøpe drikkene og ikke. Det har vært en stor sak om energidrikk burde få 18 års grense, men foreløpig er energidrikk lovlig for alle å kjøpe.

Dette er pantekassen til 9F. Her har vi mange tomme bokser med energidrikk. Kassen har også vært tømt flere ganger

EMountain dew en energidrikk?

Dette er resultatet på undersøkelsen gjort på noen elever fra 9. trinn

Den vanlige versjonen av mountain dew inneholder omtrent like mye koffein som andre leskedrikker, altså cirka 15,4mg/100ml, dette er ikke veldig mye. I mountain dew energy derimot, så er 18mg/ml, dette er heller ikke så mye. Mountain dew er ikke en energidrikk, men den inneholder litt koffein og du bør ikke drikke for mye av den.  Cola brus som Pepsi og Coca Cola inneholder også litt koffein, men dette er også veldig lite.

Hva med kaffe?

Et kjent problem for mange elever er at voksne klager over at vi unge drikker energi drikk, men voksne drikker kaffe. Hvor mye kaffe drikker lærerne. vi spurte litt rundt og fant ut at blant de lærerne vi spurte, drikker de i snitt: 3,25 kopper kaffe hver dag noe som tilsvarer ca 3 små Redbull.

Hjerteproblemer

Energidrikk er skadelig for hjertet også. I en undersøkelse av har de en gruppe som drikker placebo-energidrikk, og en som drikker vanlig Energidrikk. 1100 studenter var med i undersøkelsen. I prosjektet ble det bevist at gruppa med et høyt inntak var spesielt utsatt for å bli diagnosert med alkoholisme. Undersøkelsen viser også at gruppa med høyt inntak fikk alle betydlig høyere blodtrykk. Blodtrykket deres økte dobbelt så mye som gruppen med placebo-energidrikk. Med et høyere blodtrykk øker også risikoen for hjerteproblemer. 

Taurin

Red Bull inneholder for eksempel taurin som er stoff som dannes naturlig i gallen på menneskekroppen det finnes for eksempel i hjernen, muskler og blodet. Det har også tidligere vært spekulert i hvilke stoffer det er de bruker i drikkene sine. I følge nettsiden til Red Bull, inneholder drikkene fjellvann fra Alpene i Østerrike og Sveits.

Historien til Coca Cola 

Før var Coca Cola regnet som en Energidrikk. De hadde mange hemmelige ingredienser og en av de var kokain . Kokainen gjorde at man ble påvirket av brusen, og jeg tror vi kan si med trygghet at det var ganske avhengihetdannende og ikke bra for deg i det hele tatt. De sluttet å ha kokain i drikkene sine i 1929. Grunnen til at Coca Cola ble startet fordi vin med kokain hadde lenge vært veldig populært, men da alkohol ble ulovlig i Atlanta i 1885, var utrolig nok kokain fortsatt lovlig. Da ble Coca Cola dannet som en erstatning på kokain drikk, siden alkohol ikke lenger var tillatt.

Cola ble funnet opp i 1886 av John Pemborten. Cola var opprinelig ment til å være en hostesaft, og dette er noe av grunnen til at kola kan hjelpe på enkelte type sykdommer eller smerter. Dessverre for han klarte hen ikke å få produktet til å slå igjennom selv om det ble solgt for 5 cent. I 1887 solgte John produktet sitt til  Asa Griggs Candeler. Coca cola ble grunnlagt i 1892.  Da begynte de å masse produsere, og de serverte den kald. En annen fun fact er at cola pleide å være grønn før de begynte å farge den sort. En annen funfact er at Coca fra Coca Cola kommer fra kokainen.

 

[socialpoll id=»2505507″]

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *