Norges strøste terrorangrep, 7 år siden allerede

Utøya 22.Juli

utøya

22. Juli 2011 skjedde Norges største terrorangrep. Breivik var en 31 år gammel mann med høyre ekstreme tanker. Denne dagen myrdet han 77 personer ved å bombe på stortingskvartalet og utføre skyting på Utøya. Denne dagen vil for alltid bli husket i Norges historie og her skal vi gå i dybden på hva som skjedde …

 

bombe
Bilder av regjeringskvartalet etter at bomben har gått av.

Kl 15:25:22 eksploderer bombebilen utenfor døren til høyblokken i regjeringskvartalet. Det blir sagt ifra om at bygningen ikke falt sammen og det hele blir sendt på radioen 4,5 minutter senere, det sies at Breivik var en av lytterne. Det de ikke visste på denne tiden var at det ikke var det eneste som skulle skje denne dagen, men starten på den grusomste dagen Norge har opplevd dette år tusen. Kl 15.40 får politiet beksjed om at gjerningsmannen er registrert å kjøre fgra Hammersborg til Utøya.

Kl16:55 ankommer Breivik Utøykaia i en sølv to pasasjers bil. Og først kl17:00 blir det bekreftet at det var en bombe som gikk av i Oslo, som leder til at forsvaret inntar oslos gater 3 minutter senere.Han ankommer i politiuiformer og forteller Matrosen av MS «Thorbjørn» at han er der for beskyttelse i forbindelse med bombinger i regjeringsvartalet. Breivik går i land kl17:17 og begynner å skyte 4 minutter etter. AMK mottar beksjed om skytingen for første gang minuttet senere kl17:24. 5 minutter etter skytingen har startet, og Breivik har skutt 27 personer, får politiet i Hønefoss beksjed om skytingen på øya. kl17:38 rykker to bevæpnede politimenn ut fra hønefoss politistasjon og MS»Thorbjørn» er også på vei til øya. 10 minutter senere avfyrer Breivik rundt seks skudd på en av båtene som var på vei måt øya. Minuttet senere. kl17:49 avfyrer Breivik en oransj røykboks som han legger den ved kaia. Kl17:50 kjøres MS»Thorbjørn» på grunn og blir sittende fast.

Kl17:52 ankommer de to bevæpnede politimennene og ser røyken som kommer fra hovedhuset. Kl17:57 legger de båten på vannet. Kl18:00 Ringer Breivik til politiet og sier han vil overgi seg. 18:30 avfyrer han sine siste skudd før han blir arrestert 4 minutter senere. De brukte tid på å spørre sivile om veien til øya og motoren på politibåten stopper.

Etter  8 dager klarte politiet å gi identiteten til de 77 omkommende.

Denne dagen vil alltid bli husket og være en nasjonal minnedag. Kan du huske hvor du var 22.juli 2011 ?

 

 

 

 

Kilde: https://no.wikipedia.org/wiki/Tidslinje_for_terrorangrepene_i_Norge_2011#Onsdag_den_20._juli