10 tips som hjelper deg til å forberede deg til skriftlig eksamen!

Til våren så kommer det en periode som for mange elever er en skummel og stressende tid. Nemlig eksamensperioden. Til deg som går i 10 klasse på ungdomsskolen så er dette aller første gang du får oppleve en slik opplevelse. Ganske likt er det tentamen, men det heter eksamen! Dette er også en tid mange av oss må bli vandt til å takle, for det kommer flere slike perioder i livene våre. På videregående, og på universitetet. 

Frykt ikke! Her er 10 tips og råd som hjelper nettopp deg med eksamensforbredelsene.

1. Få oversikt

Før du begynner med noe annet er det viktigst at du lager deg en oversikt over pensumet. Les pensumlisten, se i innholdsfortegnelsen, bla gjennom gamle notater og se i gamle eksamensoppgaver for å få et overblikk av hva du kan forvente deg til eksamen og hvilke deler av pensumet som det legges vekt på.

Bilderesultat for få oversikt

2. Prioriter

Enten du har kort eller lang tid igjen er det en god ide å prioritere pensumet i hvilken rekkefølge du kan lese. Hva er viktigst å få med seg? Hvilke deler av pensumet bygger på hverandre? Har du liten tid bør du selvsagt prioritere det som det legges størst vekt på i faget og kanskje prioritere ned de delene som krever for mye tid i forhold til hvor mye de teller. Her kan du også prioritere ved hvor dypt i materie du skal gå for i de ulike temaene.

Bilderesultat for prioriter

3. Les leseplan og følg den

Når du har fått oversikt over pensumet ditt og gitt det en prioritert rekkefølge kan du lage deg en plan for hvordan du skal komme deg gjennom pensumet i den tiden du har igjen før eksamen. Vær realistisk når du lager planen. Hvis du lager en over optimistisk plan vil du fort bli hengende etter planen og bli enda mer stresset.

4. Finn en effektiv og passende leseteknikk

Hvordan bør du lese til eksamen er veldig avhengig av både hvilket type fag det er og hvilke metoder du ærer mest av effektivt. Er det matte kan det hende du lærer best ved å gjøre så mange eksamensoppgaver som mulig. Er det norsk kan det hende det fungerer best for deg å skrive ned stikkord i et tankkart mens du leser og kanskje deretter diskuterer temaene med medelever. Finn ut hvordan du lærer best.

Relatert bilde

5. Få bort alle distraksjoner

Har du liten tid må du også utnytte den effektivt, da kan du ikke sitte å skrolle ned på Instagram. Ha time for time med sosiale kaffepauser eller ha på tv i bakgrunnen. Finn deg en god og stille leseplass og fjern alle distraksjoner. Print ut det du trenger og legg pcen eventuelt igjen hjemme, kanskje bør du vurdere å tids blokkere de nettsidene som distrahere deg hvis du må ha pcen med. Nå er det eksamenspentsummet som er i fokus! 

Relatert bilde

6. Lær deg memorering teknikker

Disse teknikkene er ekstremt nyttig hvis du skal memorere mye på kort tid, noe mange eksamener vil kunne kreve. Kort fortalt handler det om å trekke ut gode stikkord fra pensum og skape en visualisjon av disse stikkordene.

Bilderesultat for memoreringsteknikker

«For å utvikle en magnethjerne, tar man som oftest utgangspunkt i to ulike memorerings teknikker, som utfyller hverandre. Den første handler om å bytte ut tall med ord eller ordlyder, den andre om å sette sammen mentale bilder.»


«Begynn med å memorere (på gamlemåten) følgende system: 0=S-lyden, 1=T eller D, 2=N, 3=M, 4=R, 5=L, 6=Sj-lyden, 7=K eller G, 8=F eller V, 9=P eller B.»

Les mer om memorering teknikker her: 
https://www.dagsavisen.no/innenriks/fa-superhukommelse-1.767950

7. Lær deg litt om mye, fremfor mye om litt

Har du liten tid, vil det stort sett alltid lønne seg å lære litt om mye fremfor å prøve å lære mye om litt. Eksamen skal dekke mange ulike temaer. La oss si at det er 5 temaer til eksamen. Hvis du kan veldig mye om ett av temaene, men nesten ingenting om de andre så har du 20 prosent og har strøket. Kan du derimot svare bare litt på alle temaene vil du få litt poeng på alle oppgavene og få større uttelling.

Bilderesultat for lære

8. Ta pauser

Ta pauser ,tren og få frisk luft! dette er viktig og veldig undervurdert punkt. i eksamenstiden blir gjerne kostholdet ensformig, dagene blir lengre og en sitter gjerne mye mer inne og leser. en treningsøkt innimellom dette og selv bare en liten 5-minutters pause med frisk luft hver time gjør underverker for lesingen din. jobb godt i de periodene du har satt av til å lese og ta pauser med god samvittighet.

Bilderesultat for ta pause

10. Ikke øv masse dagen før

Sist men ikke minst må du absolutt ikke øve masse dagen før. Dagen før bare oppsummerer du og ser gjennom notater, for dagen før en prøve pleier man alltid å være stresset og ikke få informasjon ordentlig inn i hjernen sånn at man får hjerneteppe og glemmer det neste dag.

Bilderesultat for stress

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *