Gaming på skolen?

I likhet med andre skoler i landet, som Gausdal videregående i Oppland fylkeskommune og Akademiet videregående i Molde, skal Persbråten videregående skole i Oslo nå begynne med en ny toppidrett linje med navn E- sport.  

Bilderesultat for e sport
Fra en gaming konkurranse i Tokyo.

E- sport er en samlebetegnelse for alle typer dataspillkonkurranser, og sporten har på få år fått millioner av følgere verden over, også her i Norge, men spesielt i Sør Korea. Er dette et godt skoletilbud for unge gutter som sitter oppe og spiller hele natten mens de drikker cola og spiser potetgull? 

Ifølge Gausdal videregående er det ikke slik. Ett av læreplanmålene er at elevene skal lære å opptre som toppidrettsutøvere, og man sitter definitivt ikke bare oppe hele natta og drikker cola, ifølge avdelingslederne for idrettsfag på Gausdal.  

Slik er E-sport 

Dataspill og skole? Det kan virke som en litt underlig kombinasjon, men i Norge er det nå over 1500 utøvere som konkurrerer på et så konkurransemessing høyt nivå, at det derfor vil være regnet som en idrett. I Norge idag finnes det to ligaer; Telesnorligaen og Altibox-ligaen der man kan konkurrere i følgende spill; counter-strike: global offensive, League of Legends, StarCraft 11, Dota 2 og heartstone: heroes of warcraft. 

Bilderesultat for e sport
Sporten blir tatt veldig seriøst av både arrangører  og utøvere i konkurransene.

På samme måte som med annen sport stilles det store krav til talent, trenings disiplin, søvn og kosthold for å prestere på de øverste nivåene. Interessen for E-sport er økende i hele Europa og i løpet av 2017 regnet enn med at det globalt ville være rundt 385 millioner mennesker som fulgte med på turneringer og konkurranser.

Slik er det på skoler med E-sport 

Jeg tok videre kontakt med Gausdal videregående via Facebook enheten Messenger for å undersøke hvordan E-sport linjen har funket for dem, og spurte dem nøyere hvordan læreplanen for E-sport linjen er. Der fikk jeg kontakt med en lærer som heter Jo Hjermstad. 

E-sport vil være et 5 timers fag og vil følge læreplanen i toppidrett. Det er en inndelt i tre hovedområder; treningsplanlegging, basistrening og ferdighetsutvikling. Skal man hevde deg innen e-sport må du for eksempel trene på både koordinasjon, reaksjonsevne og evnen til å konsentrere deg over lang tid. 


Lærere på Gausdal videregående skole. Jo Hjermstad til høyere og Kjetil Gundersen til venstre 

Han understreker at også e-sport utøvere er avhengig av å være i generell god fysisk form, derfor vil fysisk trening også stå på timeplanen. E-sport kan på noen områder sammenlignes med sjakk.  

Norges sjakkstjerne Magnus Carlsen har ved flere anledninger understreket viktigheten av å være i god fysisk form, og at det gir han en stor fordel ovenfor sine konkurrenter. Slik vil det også være i E-sport, sier Hjermstad.  

Hva er viktigst i idretten? 

-Som i alle andre idretter vil også kunnskap om ernæring og restitusjon være nyttig, og derfor er teknikk teori det mest viktigste i faget, samtidig som at utøverne må ha en stabil fysisk form, men de vil ikke bli satt til å springe Cooper-test, spøker han også med. 


Elever på Gausdal videregående skole. 

De var enig i alle Gausdal sine uttalelser om denne sports retningen. Det som de dermed skal gjøre på Persbråten som de ikke gjør på Gausdal er at E-sport ikke er en egen linje, men ett slags programfag de spesialiserer seg i, som de ikke velger før i andre klasse. Akkurat som når du har valgfag på ungdomskolen 2 timer i uken så har du også E-sport timer 2 timer i uken der du fordyper deg i idretten og trener.

Kilde: Fagfilm.no Typisk eksempel på hvordan timene er innebygd på idretts linja. Her går alt fra valgfrie programfag og felles programfag under selve idrett timene mens fellesfagene (det røde) er resten av  timene man har på skolen. 

På Gausdal derimot har de E-sport timer minst 1 time hver dag, hvis man går på idrettlinja og har E-sport som hovedidrett. På samme måte fungerer det i prinsippet hvis man for eksempel velger musikklinja på videregående. Da har du musikkfag hver eneste dag sammen med andre slike «vanlige» fag som man er vandt med ellers. 

Alt i alt så er gaming på samme linje som sjakk. Begge blir og burde bli tatt like seriøst. En sport er derfor ikke nødvendigvis bare betegnet som aktivitet med fysisk bevegelse, tankebruken blir like utslitt når man spiller sjakk eller gamer. Tilhengerne til gaming idretten også ikke såpass i mindretall  som vi tror ellers i verden. Er E-sport kanskje noe for deg?

Kilder:

Gausdal videregåendes skole og facebook

side, https://no.wikipedia.org/wiki/E-sport (14.03.2019)

Youtube klipp 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *