-Det var som å hoppe rett inn i Mean Girls

Lekser hver dag, McDonald’s og gamle krittavler er en del av skolehverdagen til Isabella Kjos-Hanssen (16). Hun gåIMG_5533r nemlig på Oslo Handelsgymnasium i førsteklasse.  For mange av oss, kommer Isabellas hverdag til å bli vår realitet. Men hvordan bestemmer man seg for hvilken skole man skal begynne på, og hvordan er det egentlig på videregående? Er det så flott som alle sier det er?

Vi starter ved å stille Isabella et spørsmål vi har lurt på lenge. Nemlig hva som var det vanskeligste med å begynne på videregående. Isabella nøler og tenker seg lenge om. «Det vanskeligste? Jeg vet ikke, det var jo litt overgang i forhold til fag og et nytt sosialt miljø. Jeg startet på en skole som ikke veldig mange av vennene mine gjorde, så da måtte jeg starte litt på nytt»

Hva er det som skiller seg mest ut i forhold til undervisningen?

-Vi har mye mer lekser og vi har det litt mer strukturert med tanke på at vi får vite når vi har prøver gjennom hele året på første skoledag. Jeg må rett og slett fokusere mer på skolearbeid og legge litt mer innsats i det.

Vi tror det er mange som er usikre på hvilken videregående de skal starte på. Derfor spør vi Isabella om hvorfor hun akkurat valgte Handels Videregående skole.

-Handels er en veldig bra skole – faglig sett og sosialt er den veldig lik som Ris, så jeg tenkte det ikke kom til å være en stor overgang. Det er også bedre lærere her enn det det er på andre skoler, også er det ikke like stort karakterpress. Og så er det en veldig sosial skole hvor det skjer veldig mye. Skolen er veldig gammeldags: vi har krittavle og mange tradisjoner. Som på første skoledag hvor 2. og 3. klassingene sto i «bro», og så løper førsteklassingene gjennom, så det er ganske gøy.

Isabella sier videre at hun valgte å ta den studiespesialiserende linjen ettersom det hun ikke helt visste hva hun ville gjøre etter videregående. Det var det enkleste valget sier hun. Hun forteller at hun har tenkt å velge SSØ til neste år, ettersom hun er veldig glad i samfunnsfag og språk.

Kan du gi noe tips til 10. Klassinger som lurer på hvor de skal begynne?

-Jeg hadde veldig mange venner på Ris – kjente så å si hele trinnet. Av de endte det opp med at veldig mange begynte på forskjellige steder, veldig mange av vennene mine også. Det er vel egentlig bare å tenke hva du har mest lyst til og hva du vil selv, og kanskje ikke bare å tenke på hvilken skole vennene dine skal begynne på. Du finner alltid din plass hvis du velger hva du har mest lyst til, sier hun og smiler.

Føler du at du har blitt kjent med noen flere?

-Ja, jeg har kommet i en veldig bra klasse med veldig mange hyggelige folk – veldig mange gutter, så det er 20 gutter og 11 jenter i klassen. Også får vi stadig nye folk i klassen, som har byttet fra andre skoler eller klasser.

Miljøet på skolen er noe vi tenker er viktig med tanke på hvilken videregående vi skal velge. Derfor spurte vi Isabella om akkurat dette, nemlig hvordan miljøet er på Handels. Hun forteller at hun valgte en skole som er veldig lik Ris i forhold til miljøet og at det er det samme presset med merkeklær. Videre sier hun:

-Jeg synes skolen er grei, det er mange hyggelige mennesker også er det en veldig stor skole, nesten 350 elever på trinnet så det er mange flere folk. Da blir det litt sånn at man ikke kjenner alle.

Har dere mye lekser?IMG_5523

– Ja, vi har lekser i så å si alle fag. Vi har til og med gymbok, altså en teoribok i gym, som har mange oppgaver som man kan bruke hvis man er syk eller ikke kan være med i gymmen. Så vi har lekser så å si til hver time.

Hvordan er det å være yngst igjen?

-Det er litt skummelt. Handels er en skole hvor man kjenner hverandre fra sosiale medier. Men jeg føler ikke at 2. og 3. klassingene bryr seg så særlig om 1.klassingene. Men folk er jo hyggelige og når jeg f.eks. lette etter kontoret sa jo 3.klassingene hvor det var. Man kan jo snakke med hverandre, selv om man ikke er like gamle.

Vi får inntrykk av at Isabella er veldig fornøyd med sitt valg av videregående. Så vi fortsetter med å spørre henne om hva det beste med å begynne på videregående var.

-Det beste var vel egentlig bare å starte på nytt, med blanke ark. Det at jeg ikke kjente så mange på den skolen jeg skulle begynne på var litt deilig, selv om det var litt skummelt å begynne helt alene. Også er det nye lærere da. Jeg liker lærerne på Ris, det gjør jeg, men det å starte på nytt er litt deilig da.

Får dere mye oppmerksomhet av de eldre gutten?

-Nei … Hun nøler: det vet jeg ikke helt. Jeg kjenner jo ikke så mange gutter i 2. og 3. og de jeg kjenner, er jeg veldig god venn med. Men de er jo veldig hyggelige og greie gutter generelt. Også skal vi ha revyfest i dag og det er gruppevors og sånt, hvor det er mange gutter. Det er jo utrolig mange gutter på skolen så jentene får jo mer oppmerksomhet vil jeg tro.

Skoledagene til Isabella varer fra 08:10 til 14.00, og noen ganger 15:30. Når vi møter isabella forteller hun med et stort smil at hun har fri i dag. Dette er fordi elevene på Handels har fri hver femte onsdag. Hun sier at hun tror det er fordi skoledagene er så utrolig lange.

Hva var førsteinntrykket ditt?

-Førsteinntrykket på skolen var som å hoppe rett inn i «Mean Girls» hvis dere har sett den. Det var gjenger med jenter som hadde dyre vesker og hadde pyntet seg. Det var jo ganske greit, men det var utrolig mange. Så man var jo litt redd for hvor man skulle stå og hvem man skulle være med. Men det gikk jo egentlig ganske greit. Jeg har jo noen venner som startet på skolen, så jeg var jo med dem. Førsteinntrykket av selve skolebygget, altså det er jo ganske gammelt, fra 1940 eller noe sånt. Så jeg trodde det skulle blitt litt skummelt, eller det var et sjokk å begynne på videregående. Men det var gøy, det var det.

Vi kan konkludere med å si at videregående ikke er så skummelt som man skal ha det til. Hvis du er i tvil om hvilken skole du vil begynne på, kan vi si at hvis du vil ha mye av det samme miljøet som på Ris, gamle tradisjoner og strukturert opplegg, er Handels skolen for deg. Hvis ikke, er det bare å gjøre det du har mest lyst til, og husk: du bestemmer!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.