Pirater og feminister: de små partiene

piratpartiet-stortingsvalget-2017
Piratartiet sin valgbod ved valget i 2017

Alle har hørt om de store partiene som: Høyre og arbeiderpartiet. Men hvor mye vet du egentlig om for eksempel om Piratpartiet og feministpartiet. Hvorfor Piratpartiet kaller seg for pirater? Vi tar en nærmere kikk på disse små partiene. Kanskje du får noen nye synspunkter og ider om partier du liker. Eller…. kanskje ikke….

Skrevet av: Mathias Amundsen
Research: Peder Sørbotten

Feministpartiet – kvinners rettigheter

Feministpartiet er opptatt av like stilling og privilegiene til de funksjonshemmede. De er spesielt opptatt av voldtekt mot kvinner, og et par dårlige holdninger som blir sett på som ok helt siden tilbake til ungdomskolen. De mener at men har mange privilegier og fordeler som kvinner ikke har. De mener også at det burde bli lettere for funksjonshemmede og at de også er en stor del av samfunnet og derfor burde bli behandlet som resten av folkene som ikke er funksjonshemmet. De krever fritak fra: rasisme vold hat-prat og diskriminering. De er også veldig opptatt av kvinners rettssikkerhet. For eksempel skriver de i sitt valgprogram: En av ti kvinner i Norge opplever Feministiskt_initiativ_logo.svg (1)voldtekt i løpet av livet, halvparten av dem er under 18 år. 7,5 – 15 %, anmelder voldtekten og kun 1 av 10 voldtektsanmeldelser fører til at overgriperen blir dømt. De skriver også at: Et av fire drap begått i Norge er partnerdrap. I 70 % av sakene ble ofrene utsatt for trusler og vold i forkant. Dette er noe av det de mener med at de vil forbedre kvinners rettssikkerhet.

Piratpartiet-Vi vil ha krypto-valuta

Piratpartiet er opptatt av at prinsippet om nettnøytralitet noe som vil si at alle selskapene blir likestilt uansett hvor store de er.  de vil også forsvare retten til anonyme sosiale nettverk, og forsvare retten til kryptografi. De vil arbeide for et morderne regelverk for bitcoins og annen kryptovaluta. De er også for utredning av borgerlønn. Det flest folk tenker på når de hører pirat er væpnet ranere til havs men Piretpartiet driverpiratpartiet-logo-v1_inverted ikke med organisert kriminalitet. Men det de mener med «pirat» er folk som driver med opphavsrettsbeskyttede filer.

 

Demokratene-et nasjonalt folkeparti

Demokratene er et nasjonalistisk folkeparti. Det betyr at de mener at Norge er bedre enn endre land og at normen er bedre enn andre folk fra andre land. De mener for eksempel at biodrivstoff er både dumt og dyrt fordi: det slipper ut mer CO2 og det vil øke bensin og diesel prisene derfor sier23AKT_demokratene_33751 de at de ikke forstår hvorfor stortinget vil ha biodrivstoff.  De mener også at tann og øyebehandling må gå unner folketrygden på samme måte som andre helseskader. Hovedsaken deres er anti innvandring. de er spesielt skeptiske til innvandreing fra muslimske land.

 

Du har også: Det kristne parti, norsk kommunistisk parti, pensjonist partiet og kystpartiet. Hvis du vil stemme på et parti som garantert ikke kommer inn på stortinget   

Kilder: https://www.feministiskinitiativ.no/wp-content/uploads/2017/08/FI-program-2017_kortversjon_ferdig.pdf

https://www.piratpartiet.no/kjerneprogrammet/

foto: Sjur Jansen

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.