Øst og Vest: valgbodene ville rett og slett ikke svare!

Blokker på Grorud: Typisk østkant bolig? FOTO: http://ostkantliv.no/wp-content/uploads/2013/04/Groruddalen978x.jpg
Blokker på Grorud: Typisk østkant bolig? FOTO: http://ostkantliv.no/wp-content/uploads/2013/04/Groruddalen978x.jpg

 

Torsdag rett før valget dro vi ned til valgbodene på Karl Johann. Intensjonen med turen var å finne ut hva de ulike partiene mener om forskjellene på øst og vest i Oslo. Dette gikk ikke helt som planlagt. 

Christina Sundlo og Sofie Benedicte Løvlie-Bruland

Gjennom tidene har det vært masse fordommer om øst og vest.  Det går igjen hos mange at vest har generelt mer penger enn øst. En av de som stod ved Rødt-boden nevnte blant annet at vi i vest har for eksempel flere muligheter til å bli med fritidsklubber og bedre muligheter på å bli med i treningsstudioer enn det øst har. Mange av partiene nevnte også at vi må bli flinkere til å møte folk fra begge kantene, fordi akkurat nå er de to delene ganske splittet.

Andre forskjeller er at vest har høyere utdanning og mer inntekt. I tillegg er det en tydelig forskjell på levealderen, som går i vestkantens favør. Vestkant bydelen «vestre aker» er forventet levealder på opptil 82 år, men på bydelene «Grünerløkka» og «Sagene» er den nede i 73 år.

Vi ville finne ut hva partiene mente om øst og vest for å informere oss og andre om at det er viktig å huske på at Oslo egentlig er et samfunn med forskjellige kulturer og levemåter. Ikke en stor by med «murer» som skiller oss. En ting er jo at vi lever og bor på forskjellige steder på forskjellige måter. Men vi vet jo ingenting om hverandre. Mange på for eksempel øst-kanten, har sikkert ingen kunnskap om interessene og levemåten til en på vest. De lever bare på masse fordommer om dem. Dette er nok det samme fra vest-kantens synsvinkel. Det er en konsekvens av at kantene ikke møtes.

Den første parti-boden vi kom bort til var Rødt. Der spurte vi om forskjeller mellom øst og vest. Det hun svarte var at «det er ikke nok som binder øst og vest sammen». Argumentet hennes var at vest har mer penger til å bli medlem av ting som fotballag, håndballag osv… Og med en gang det bare er vest som har råd til dette, står øst på utsiden uten mulighet til å kunne bli med p.ga. at de ikke har nok penger. Bare her dannes det et ganske stort skille mellom bydelene.

Dame fra rødt. Hun snakket vi mest med.
Dame fra rødt. Hun snakket vi mest med.

Vår opplevelse var at når vi kom til en av bodene var ikke de som sto der noe særlig interessert i å snakke eller svare på spørsmålene våre. Når vi spurte dem om noe var de enten veldig sure for å måtte svare eller så kunne de rett og slett ikke svar og da tok det sånn ca. et kvarter før de kanskje viste svaret.

For å oppsummere kan vi si at det fortsatt er tydelige forskjeller mellom øst og vest. Men menneskene i valgbodene var virkelig ikke de rette å spørre for å få informasjon om øst og vest.

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.