Dette er det mest populære valgfaget

 

Basket gutta

Alle skoler har valgfag, det er en del av ungdomsskolen, det er noe som gjør det annerledes enn barneskolen. Men hva er egentlig det mest populære valgfaget? Og hvorfor?

Inni gymsalen her på Ris, møter vi på en gruppe med ungdommer. Men, dette er jo ikke gym, eller? Nei, fordi disse ungdommene vil ha mer en bare ha normal gym, de vil ta det til det neste nivået. Dette er nemlig, fysisk aktivitet og helse. Det er det mest populære valgfaget blant elever her på Ris og det med god grunn.

– Norsk ungdom liker å være i aktivitet og ha mer variert undervisning enn andre fag

Brage kommer smilende og glad, han var jo sikkert litt spent. Jeg sitter ned på benken inni garderoben og går rett på sak.

-Så, først og fremst, hvorfor valgte du dette valgfaget?

– Jeg liker å være fysisk skjønner du, jeg sykler mye og liker å drive med ting som gjør at jeg er i bevegelse.

-Du liker å være fysisk, hva slags fysiske treninger og sporter driver dere med i timene?

-Vi driver med masse ting. Likt som i gym beveger vi oss mye, noe perfekt for det er ballspill, vi driver med ting som, kanonball, fotball, basketball og håndball.

-Du merker jo ganske raskt at det er veldig mye er mer intenst i fysisk aktivitet og helse en det er i gym.

Mye forskjellig

«Fysak» er imidlertid mye mer enn bare ballspill. Elevene driver med et stort variert av innhold. Noe av det de driver med er, kosthold, presentasjoner, treningplaner, styrke treninger, lang distanse intervaller og mye mye mer.

-Hva er grunnen til at du mener at fysak er det mest populære faget?

-Jo, jeg mener at norsk ungdom liker å være i bevegelse istedet for å være inni et klasserom å drive med det samme om og om igjen.

Knut-Arne og Andreas er lærere i fysisk aktivitet og helse.
Knut-Arne og Andreas er lærere i fysisk aktivitet og helse.

-I tillegg til all den fysiske treningen, drar de mye på turer til for eksempel Gaustadskogen og andre steder. Dette måtte jeg føle på den harde måten, fordi jeg har prøvd å få kontakt med gruppen flere ganger, men de har alltid dratt ut på tur og uten at jeg har funnet dem på forhånd.

Vi er her ute på den enorme gressbanen til Ris skole og ser på hva de driver med. Akkurat nå ser vi fokuserte elever, de har fotball i dag og de er delt i to grupper med to lag. I timene er det to lærere, hver av disse lærerne har  flere grupper i valgfaget.  Vi går til den andre gruppen med elever som er inni gymsalen og driver med badminton. I bakgrunnen har de på musikk som gir energi og pumper stemningen.

Fysak er noe alle kan velge og nesten alltid finne noe som de liker å gjøre innenfor faget sine temaer. Det er utfordrende, men også gøy og morsomt. Det er vanskelig å kjede seg på en dag med fysisk aktivitet og helse.  

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.