Top 5 merkeligste juletradisjoner

Bilderesultat for zwarte piet

Det finnes drøssevis av forskjellige måter å feire jul på rundt om på kloden. Her er noen av de merkeligste:

Av: Paul Johan Slungaard

 

1. Østerrikets Krampus

Slemme barn er ganske redde i førjulstiden i Østerrike. I det lille landet er det nemlig en juletradisjon at Krampus, en demon som kommer ut fra gjemmestedet sitt i Alpene på julaften, kidnapper slemme barn. Deretter gjør han litt av hvert, noen ganger legger ham dem i en sekk og slår på dem, andre ganger spiser ham dem. Til tross for at østerriske myndigheter har sendt ut massevis av propaganda-flyveblader for å avskaffe tradisjonen, lever den fremdeles i beste velgående, og hundrevis av østeriske menn løper rundt i gatene utkledd som krampus, mens de hyler og skremmer barn.Krampus og nissen

 

2. Polens spindelvev

Selv om de fleste forbinder spindelvev med halloween fremfor jul, er spindelvev en viktig del av julefeiringen for mange polakker. De tror nemlig at edderkopper vevde et teppe av spindelvev i krybben Jesusbarnet lå i. I følge folkeeventyr spant også edderkopper julepynt til en fattig familie, og gjorde dem glade på julaften.

 

3. Kengeruer i steden for reinsdyr

Bilderesultat for australian christmas

I Australia blir ikke nissesleden dratt av reinsdyr, men av kengeruer. Landet ligger på den sørlige halvkule, slik at det er sommer når vi har vinter og omvendt. Derfor kler nissen seg ofte i shorts og t- skjorte, og sleden blir dratt av kengeruer.

 

4. Svartepetter

Bilderesultat for zwarte piet

I deler av Nord- Frankrike, belgia og Nederland feires sinterklaas 5. og 6. desember. I forbindelse med dette støter man ofte på julenissen og hans medhjelper, Zwarte Piet. Han går kledd i fargerike klær, har mørk hud og røde lepper. Noen mener tradisjonen er rasistisk, og det finnes facebook- grupper på flere tusen medlemmer som ønsker å forby Zwarte Piet. Bildet er tatt fra en tekst som oppfordrer til å skrive under på en underskriftskampanje mot tradisjonen.

 

5. Russisk aske

Bilderesultat for moscow clock ashe champagne new year

I Moskva, Russland, er det en tradisjon at man skal skrive et ønske for det nye året på en lapp, brenne lappen, legge asken i et champagneglass og drikke det, innen klokken har slått tolv slag. Hvis man greier dette, får man ønsket sitt oppfyllt. Dette gjøres riktignok på nyttårsaften, men det er det nermeste man kommer en russisk julefeiring.

 

 

Bildekilder:

Bilde av Sinterklaas sin selfie med zwarte piet: http://moeders.nu/bang-voor-sinterklaas-en-zwarte-piet/

Bilde av krampus og nissen: http://mentalfloss.com/article/71999/9-facts-about-krampus-st-nicks-demonic-companion

Australsk sandmann: https://www.agfg.com.au/blog/post/christmas-in-july-australian-origins

Zwarte Piet: https://www.change.org/p/dutch-ministry-of-education-get-zwarte-piet-as-a-blackface-tradition-out-of-dutch-schools

Russisk klokke: http://news.ifmo.ru/en/features/life_in_russia/news/6331/

Infokilder:

Krampus:

https://no.wikipedia.org/wiki/Krampus

http://mentalfloss.com/article/71999/9-facts-about-krampus-st-nicks-demonic-companion

Spindelvev:

https://www.dagbladet.no/nyheter/dette-visste-du-ikke-om-jula/60929575

http://historienet.no/samfunn/tradisjoner/syv-merkverdige-juletradisjoner

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.