Færre dør når flere vet!

29. november 2017 møter jeg fire ivrige ‘Innsats for andre elever’ fra 10’ende klasse på Majorstuen. Med banner i hendene med budskapet: «Færre dør når flere vet» og flyers klare til å bli delt ut, venter de spent på at de første menneskene skal komme forbi. Elevene skal nemlig avholde en aksjon i samarbeid med Leger uten grenser, for å informere om deres kjernesak i år. 

26551932_2053574751539490_458505629_nEn av elevene, Marte Blindheim (15),  begynner med å fortelle meg om hva aksjonen går ut på:

-Denne aksjonen går ut på å informere så mange så mulig om Leger uten grenser og deres kjernesak i år nemlig  de glemte krisene. Vi vil forsøke å få folk til å gå inn på for eksempel nettsiden til Leger uten grenser, slik at de kan tenke på det som skjer utenfor denne «bobla» vi lever i.  Jeg opplever hvert fall at det eneste vi tenker på er de nyhetene som vi får vite om nærme oss, men ute i verden er det så utrolig mange andre kriser som vi ikke tenker på.

Hvorfor synes du dette er en viktig sak?

-Jeg synes det er veldig viktig  fordi så lenge folk hører navnet Leger uten grenser og kanskje tenker litt på de glemte krisene, så hjelper det veldig mye. For færre dør når flere vet – som er ordtaket deres, sier Marte engasjerende.                                                                                                    Fra venstre: Ajanan og Mikkel (10e), Emma og Marte (10d)

 Hva gjør Leger uten grenser?

-For det første informerer  de om viktige saker i tillegg til at de reiser rundt og jobber på kriseområder. De drar altså til de landene der det trengs mye hjelp, i land med mye fattigdom, mye sykdom og kriser. De hjelper også til på skip  over Middelhavet hvor målet er å finne overfylte flyktingsbåter og få dem inn til fastlandet i trygghet.

Hvilke andre måter kan man formidle slike budskap på?

-Det vi har gjort, samt Leger uten grenser, er å finne en måte å nå ut til flest mulige mennesker på. Her er sosiale medier en veldig god ressurs, og det synes jeg er en veldig god måte å formidle budskap på for det kan nemlig nå ut til mange og ulike aldersgrupper. Man kan også ha store arrangementer eller forelesninger hvor folk er forpliktet til å høre på.

Gjennom aksjonen la jeg merke til at mange overså Innsats for andre elevene, og gikk fort andre vei da de så den pågående aksjonen. Folkemengden ble ofte splittet i to med mennesker som gikk hver sin vei for å unngå aksjonen. Marte kommer med en enkel grunn: folk er travle, mange skal steder og har dårlig tid. Da går de fort forbi uten å tenke over det. Hun mener selv at selv om man har dårlig tid, er det viktig å høre på det aksjonistene har å si. De står der for en grunn og jo flere som vet, jo flere kan hjelpe, jo flere dødsfall kan reddes!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.