Videoovervåking er ikke løsningen på vold

IP-videoovervaakning-hva-skjer

Det er ikke greit med overvåkning av skolene

Elevene har rett til privatliv og frihet når de skal være på skolen syv timer hver dag. Vi kan ikke ta fra dem den friheten. Dette skjer hvis man gjør når man setter opp kameraer i skolen.

Av Sofie Benedicte

I en kartlegging fra datatilsynet viser det seg at det er hele 142 skoler som allerede bruker videoovervåkningskameraer.

For det første skjønner jeg godt hvorfor Utdanningsetaten vil ha overvåkningskameraer. De kan for eksempel ta de som utfører vold. Samtidig vil det mest sannsynlig bli mindre vold fordi at de folkene som utfører volden er redde for å bli tatt. På skolen kan det lett skje voldsepisoder. Dessverre har det blitt mer og mer vanlig. Mange skoler setter opp kameraer selv om det ikke er lov fordi de rett og slett er redde for at folk kanskje skal ende opp på legevakta.

Å filme folk er imidlertid ikke løsningen på disse problemene. Hvis en skole velger å sette opp et kamera og i tillegg greier å ta de som utfører volden syns jeg det blir helt feil om de skal bare bli tatt på et kamera og deretter straffet. Jeg synes at når man først har tatt personene må man snakke med han/hun og deretter kanskje ta med personene til en skolepsykolog. Det er mye bedre å ansette en psykolog som kan snakke med elevene om hvorfor de gjorde som de gjorde istedenfor at eleven blir straffet. Jeg tror egentlig ingen banker opp folk på grunn an at de vil jeg tror egentlig de gjør det på grunn av at de har det ikke bra for eksempel hjemme. De som da kanskje ikke har det noe bra hjemme får det uansett ikke noe bedre av å bli filmet på skolen. Kanskje skolen er det eneste stedet de egentlig har det noe bra. Det burde ikke være greit å ta fra dem den gleden.

 

Ukomfortabelt å bli overvåket

Selv om jeg skjønner at de voksne bare skal passe på er det utrolig ukomfortabelt. Det er jo ikke de voksne som går på skolen i syv timer hver dag. Jeg tror kanskje ikke at de hadde likt at det var kameraovervåkning på kontoret deres. Elevene på skolen skal ha rett til å føle seg komfortable med å snakke med venner om hva som helst og de skal føle seg trygge på at ingen andre kan høre på samtalen. Mange mener at kameraet ikke kommer til å forstyre elevene og at de ikke kommer til å merke det. Så klart vi kommer til å merke det. Skolen er jo ment til å være et hyggelig sted hvor faktisk barn skal kunne ha det gøy og være komfortable. Hvis man tenker seg at videoovervåkning er mest brukt i fengsel og forskjellige shoppingsenteret rundt om i verden. Så kommer ikke den ordningen på å funke. Verken et fengsel eller et shoppingsenter minner noe særlig om skolen.

 

I tillegg kommer disse kameraene til å koste masse penger. Selv om ikke elever, foresatte eller skolen må betale må jo kommunen bruke masse penger på noe de kunne brukt på så mye annet. Venstres Arbid Raja sier mener at de ungdommene som utfører volden ikke trenger kameraer som kan virke utrygg og skumle, men de trenger gode psykologer de kan snakke med om hvorfor de gjør som de gjør.

 

I tillegg bryter videoovervåkning elevenes rett på personvern. Chaudry leder i elevorganisasjonen sier til VG at videoovervåkning i skolen kommer til å bryte elevenes rett på personvern. Han mener at de beste måtene å ta tak i volden som blir utført på skolene er flere lærere helsesøstre og rett og slett bare flere voksne på skolene.

 

Til slutt kan vi ai at elevene har rett til en trygg skolehverdag. De skal kunne gå på skolen å være seg selv uten å stresse over at de blir filmet med et kamera som henger oppi taket. Elevene har rett på personvern og et overvåkingskamera bryter den retten. På den andre siden kan vi også si at det må være greit med overvåkning på de få stedene hvor det har skjedd ekstreme tilfeller gjentatte ganger. Hvis det helt seriøst er farlig for elevene og lærerne å gå rund på skolen i skoletiden må det jo være noe som passer på. Kameraer kan jo hjelpe med å få sett akkurat hvem som sto bak og hvordan det skjedde. Uansett er det viktig at så mange som mulig prøver å forhindre at noen skoler blir nødt til å sette opp kameraer.

About Sofie Benedicte Løvlie-Bruland

View all posts by Sofie Benedicte Løvlie-Bruland →

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.