Kikhoste går på Ris

67818812

 

I forrige måned ble det sendt ut en mail om at kikhoste går her på Ris. Kikhoste regnes som den mest smittende barnesykdommen. Nesten alle barn blir vaksinert mot den, men de siste årene har det blitt enda mer vanlig hos ungdom og voksne, leger har også begynt å lure på om vaksinen kanskje kan vare kortere enn de egentlig har trodd.  

Av Sofie

Hva sier helsesøster

I følge Helsesøster på Ris sier hun at det har vært noen få tilfeller med kikhoste, men at det ikke hadde vært så veldig alvorlig. I tillegg sier hun at dette ikke er så farlig for oss ungdommer eller voksne, men at det er mye mer alvorlig for små barn. Hvis en liten baby får det, og hoster mye kan ungen få skader i hodet, men som sagt så er det ikke så farlig for ungdommer og voksne.

 

– Hygiene er viktig

Helsesøster sier også at mange kanskje har hatt kikhoste uten at de har visst om det en gang. De kan ha trodd at de bare hadde en vanlig forkjølelse. Det helsesøster anbefalte mest av alt var å være utrolig hygienisk for å ikke bli smittet, kikhoste er nemlig svært smittsomt. De hygieniske tiltakene hun foreslo var å vaske henda før man spiser, når man kommer hjem og være forsiktig med å drikke av hverandres drikkeflasker. Men som hun også sa så er ikke denne sykdommen farlig, men ubehagelig fordi man hoster hele tiden.

 

Hvis du tror at du kanskje er blitt smittet så anbefaler hun deg til å dra til legen slik at du kan finne det ut. Symptomene vil vise seg først etter en ca. en uke. Noen av de første symptomene kan være at man har feber, hoster mye og har rennende nese. Dette vil var i en ukes tid før du går inn i sykdomsperioden. Denne perioden kan vare opp til mange uker og man har som oftest kraftig hoste og noen ganger brekninger.

 

Hva er kikhoste

Kikhoste er en kraftig type forkjølelse og den kan vare opp til tre uker. Sykdommen kommer av bakterien Bordetella pertussis. Den setter seg vanligvis i svelget, slimhinnen og lungene. I tillegg produserer den et giftstoff som kan lage irritasjon og skader i slimhinnen. I følge Wikipedia står det at Norge er det landet i Europa som har mest folk med Kikhoste. Navnet kikhoste kommer av at man hoster utrolig mye, men når man hoster er den på en måte litt sånn tør og kikende

About Sofie Benedicte Løvlie-Bruland

View all posts by Sofie Benedicte Løvlie-Bruland →

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.