Vet du hva som omgir deg på skolen 

Vet du hva blyanten er laget av? i8199

Selv om det som er inni blyanten heter bly på de fleste språk er det ikke noe bly å spore i dagens blyanter. Hovedmaterialet er faktisk et helt annet metall kalt grafitt. Grafitt er et metallisk kull formet under ganske svak trykk hovedsakelig av døde alger og er relativt bløtt og bøyelig.

Grafitten blir blandet med mineralet kaolin og vann. Denne blandingen blir formet til lange pinner som er like bøyelige som strikker før de blir brent og kjølnet ned igjen. Nedkjølingen foregår i en blanding av voks og olje. Det er dette som avgjør hardhetsgraden til blyanten, jo mer voks jo hardere blir den.

tusj-423

Du har sikkert hørt noen si at det er farlig å tegne med tusj på huden og du har sikkert gjort det selv her får du svare: hvis man bruker vanlige penner og tusjer til hudtegning, kan det bli hudirritasjoner, og hvis man bruker for eksempel mye sprittusj, kan giftige stoffer i tusjene også suges opp av huden, så det er ikke anbefalt til hudbruk. Det finnes egne produkter som er beregnet for hudpleien, som kan bli kjøpt på apoteket eller nettet. 

 

220px-Pelikan_Radiergummi

Når du skriver med blyant på et papir, brekker små flak av grafitten av og fester seg til papirets ujevne overflate. Når du gnir viskelæret mot papiret, vil grafitten altså skriften bli løftet av papiret og i stedet feste seg til materialet i viskelæret.

Dagens viskelær er fremstilt av et slags plastmateriale, men tidligere ble de lagd av en type gummi som var blitt myknet med vegetabilsk olje eller lignende. Jo mykere et viskelær er, desto mer skånsomt er det for papiret, for de harde viskelærene har lett for å rive opp papiroverflaten ved bruk. Men viskelær slites også, og partiet som har sugd opp grafitten, blir til slutt gnidd av og ligger igjen som svart rusk på papiret.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.