Youtube – Hvor skal grensen gå?

Logan-paul-thumbnail (1)

 

Etter at Logan Paul publiserte en youtubevideo der han går på tur og «vlogger» i «the suicide forest» har debatten blusset opp om hva YouTube burde sensurere og ikke . I denne artikkelen vil vi drøfte hvordan YouTube burde sensurere videoer. 

Av: Paul Johan Slungaard, Anders Vereide og Axel Munthe Øren

 

Tilfellet suicide forest 

Vloggeren Logan Paul var på tur til Japan. Han dro til skogen Aokigahara, også kjent som «the Suicide forest», altså «selvmordsskogen». Den har fått dette kallenavnet fordi dette er stedet nest flest mennesker har begått selvmord. Logan tok med seg kamera som han filmet skogen og sine egne reaksjoner med. Etter en liten stund så Logan og vennene som han var med en mann som nylig hadde hengt seg selv i et tre ikke langt unna. Her mener mange at han burde ha stoppet å filme, men det gjorde han ikke. De gikk bort til liket hvor de filmet det veldig nærme, og lagde litt upassende vitser. Det eneste de redigerte bort, var ansiktet til liket. Denne videoen ble fort populær, den endte opp på  top #10 trending og fikk over 6 millioner views, mange av dem var barn. Det ble veldig fort reaksjoner på dette. Denne videoen fikk ingen aldersgrense, og den lå på nettet lenge uten at youtube grep inn. Dette er en video som mange mener umiddelbart burde blitt tatt ned. Det endte med at Logan Paul selv skjønte at han hadde gjort en stor feil og slettet videoen. Han la senere ut en video hvor han beklaget oppførselen sin. Mange kjendiser og youtubere fortalte om hvor ille de syntes det var. Da ble mange av deres reaksjonsvideoer (som ikke viste noen lik) fjernet eller «demonitized» av youtube ganske raskt. Nå har Logan fått konsekvenser, de har stoppet produksjonen av «youtube red» filmen han er med i, og de har fjernet han fra «google preferred» som er youtube`s «top advertisement program» for store youtubere.

 

Demonetization – hvordan sensurere uten å sensurere

Demonetization går ut på at youtube fjerner reklamer fra videoer, siden firmaene det reklameres for ikke vil bli assosiert med videoer de ikke liker. Da tjener ikke youtuberne penger, og det er ikke bra for kanaler som er avhengige av faste inntekter. Det hender at youtubevideoer som er helt moderate blir demonetized, siden kommentarene til videoene ikke har vært det.

 

Prager university: sensurert fordi de er konservative?

Prager university er en ideell organisasjon og youtubekanal som sprer konservative ideer, og tar ikke profitt for videoene deres. De lager videoer om blant annet klima, sionisme, kapitalisme, religion, etikk og kultur. Youtube har begenset mange av videoene deres, siden «your videos aren’t appropriate for the younger audiences…», til tross for at de er laget for alle aldersgrupper. PragerU har saksøkt Google (eierne av youtube) for å ha begrenset videoene deres, og de mener youtube har aldersbegrenset videoene deres bare fordi de formidler konservative ideer.

 

PragerU er ikke den eneste konservative youtubekanalen som har blitt begrenset på grunn av politiske syn. Både The Rubin Report og mange andre konservative youtubere er blitt demonetized eller begrenset på annet vis. Mange mener at youtube ikke burde få lov til å diskriminere mot konservative youtubere bare siden de er uenige i det de sier, til tross for at de har tillatelse til å begrense hva de vil på nettsiden deres, og at det ikke er noen lover som hindrer dem fra å gjøre det (enda).

 

James Damore: Google-ansatt fikk sparken pga. sine meninger

James Damore var en ansatt ved google, og jobbet som «a senior software engineer», før han fikk sparken. Han ble sparket siden han hadde skrevet et 10- siders dokument om hvordan google forskjellsbahandler mellom menn og kvinner. Han skrev om hvordan google forkjellsbehandlet ut ifra kjønn når de ansetter folk, og hvordan de holder arrangementer spessielt for kvinner. I tillegg skrev han om at menn og kvinner er biologisk forskjellige, og derfor velger forskjellig karrierevalg. På grunn av dette dokumentet, fikk han ikke lenger jobbe for google. Dette kan være et bevis på at google diskrimerer mot politiske meninger og synspungter de ikke liker.

 

Vår mening: Det trengs tydeligere regler – som følges

Vi mener at mange videoer blir demonetized alt for lett. Å heller putte aldersgrenser på videoer med «forstyrrende innhold» istedenfor å demonetize dem, hadde vært bedre. Men med tanke på at det lastes opp 65 år med youtubevideoer per dag, er det imponerende at det ikke har dukket opp flere slike saker. Youtube gjør en god jobb med å begrense videoer, men kan allikevel bli mye bedre. Dette er en viktig sak, siden youtube og google er så utrolig store nettsider. Derfor har de i stor grad makten til å bestemme hvilke meninger som blir hørt og ikke.

 

 

 

Kilder:

24 000 dager med youtubevideoer per dag: http://www.businessinsider.com/viewers-find-objectionable-content-on-youtube-kids-2017-11?utm_source=feedly&utm_medium=referral&r=US&IR=T&IR=T

PragerU: https://www.youtube.com/user/PragerUniversity/videos

The Rubin Report: https://www.youtube.com/user/RubinReport/featured

Logan Paul:https: https://www.youtube.com/channel/UCG8rbF3g2AMX70yOd8vqIZg/videos

Artikkel om PragerU: http://thefederalist.com/2017/11/01/prageru-sues-youtube-discriminating-conservative-videos/

Youtubes retningslinjer: https://www.youtube.com/yt/about/policies/#community-guidelines

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.