Mektige nazistiske ledere rekrutterte på Plantasjen!

Mange elever går til Vinderen i friminuttene. Flere har lagt merke til noe som kan se ut et hakekors på utsiden av bygget som nå er Plantasjen. Dette bygget har en dramatisk historie.

Under 2. verdenskrig brukte tyskerne denne bygningen til blant annet rekruttering av frivillige soldater. Det virker logisk at det var de som satt opp hakekorset. Men Hippodromen ble faktisk bygget i 1930, 10 år før Norge ble okkupert av Tyskland.

Av Christian August og Anders

Original bildetekst: Quisling, Himmler, Terboven, Falkenhorst og Rediess under seremonien for de første norske frivillige til Regiment Nordland i Hippodromen på Vinderen. Himmler var i utgangspunketet godt fornøyd med noen hundre mann. Her var kvalitet, ikke kvantitet, det viktigste. (NHM)
Hippodromen i 1951. I bakgrunnen Vinderen Conditori og stasjonsbygningen på Vinderen. Foto: Byantikvaren i Oslo
Hippodromen i 1951. I bakgrunnen Vinderen Conditori og stasjonsbygningen på Vinderen.
Foto: Byantikvaren i Oslo

Rekrutteringen

I 1941 var det et stormøte for nazister, både Norske og Tyske på Hippodromen på Vinderen, også kjent som plantasjebygningen eller tidligere R.O.O.M. Dette var for å feire Hitlers åtteårsjubileum for Tysklands maktovertakelse, men også for å rekruttere norske nazister til Waffen SS, som var en tysk militærstyrke med medlemmer som Vidkun Quisling og Josef Terboven. Det er ikke bare de som har vært i vårt nærmiljø, Hitlers nestkommanderende, Heinrich Himmler og andre større tyske nazister var med på dette møtet. Heinrich Himmler var som sagt nazist, en av de verste nazistene noensinne, han hadde ideer om at den ariske rase skulle regjere, han utførte en hel del raseforskning på konsentrasjonsleirene sine.

 

Hvorfor har bygningen et hakekors?

Plantasjebygningen, tidligere kalt Hippodromen, har noe som ligner et hakekors på kortsiden ut mot veien, dette har du kanskje lagt merke til på vei til butikken, eller til og fra skolen. Dette kan ha vært en dekorasjon helt irrelevant til de tyske okkupasjonen i Norge. Faktumet at dette lignet veldig på et hakekors og at bygningen hadde stor plass, kan ha vært en grunn til at tyskerne valgte akkurat dette bygget til rekrutteringen og feiringen deres. Hippodromen som opprinnelig var en hestestall ble bygget i September 1930 i Risalleen 5, på denne tiden var det allerede to andre hestehaller, altså hippodromer, en på Skøyen og en på Akershus, det var finanskretser i Oslo som sto bak bygget.

Det er altså mye spennende historie i nærområdet hvis man graver dypt.

Skjertyghfyukmbilde
Bilde av Plantasjen på Vinderen. Skjermbilde tatt av Google street wiew

 

Kilder:

http://www.v-aker-historielag.no/Blader_files/blad49.pdf

https://books.google.no/books?id=AXWSCwAAQBAJ&pg=PT320&lpg=PT320&dq=himmler+i+norge+hippodromen&source=bl&ots=Xw0Jyc5sCR&sig=3eSId0R8qCRAt0oxP0-EA7C3AoI&hl=no&sa=X&ved=0ahUKEwixlPXYi8vZAhVIEywKHb0dC7oQ6AEIPTAC#v=onepage&q&f=false

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.