Hololens

Vi tok turen til Sopra Steria torsdag den 18.01.2018. Her fikk vi snakket med om og prøvd hololens, med noen av utviklerne. Utviklerne vi snakket med het Runa Tobro (25)  og Jonathan Bakkelie (23). 

Hololens til høyre på bilde
Hololens til høyre, til venstre er virtual reality-briller

Hva er holelens? 

Hololens er en AR brille. AR står for Augmented Reality, på norsk er dette Utvidet Virkelighet. Det betyr at man redigerer eller setter inn noe med bakgrunn i virkeligheten. Eksempel er at man kan plassere en hai i et rom, og rommet ser man gjennom brillene, men haien er plassert ved hjelp av teknologien i brillene. Dette gjør opplevelsen mer ekte, både med spille og lærerik innhold.

Funksjonelt og underholdende

Hololens kan bli brukt på flere arenaer. Den kan bli brukt til et lærerikt formål og et morsomt formål. Det lærerike formålet holder de nå på å utvikle slik at det kan bli brukt mer innenfor medisin. Dette kan medføre at man kan se kroppens organer uten å skjære i pasienten. Til nå har de teknologi som gjør det mulig å se en lever, de utvikles nå så man kan se andre organer også.

De har også sagt at de vil prøve å få hololens inn i det norske skolesystemet for å gjøre læring morsommere og mer praktisk for både elev og lærer.

Det morsomme formålet er med spill og gjøre. For å skape en realistisk virkelighetsfølelse, er hololens ikke bare knyttet til den virtuelle verden, men også til virkeligheten. Man kan plassere programmerte ting i et rom som billene klarer å registrer. Så for eksempel kan brillene simulere et hull i veggen og at masse dyr kommer ut og man må ta de før de stikker av. Eller så kan det være en hai midt i rommet som man må forholde seg til. Virkelighetsfølelsen er mer der om man føler seg på jorda i spillet.

«Det er helt utrolig fascinerende!»       

Spora Steria er et konsulent firma, som betyr at de ikke har egne jobber. De tar oppdrag og små jobber for andre firmaer og hjelper andre firmaer som ikke har egne folk med kapasitet og kunnskap for enkelte områder. Hololens er designet produsert av Microsoft, ikke av Sopra steria selv. De har et samarbeid med Microsoft og er med å utvikle produktet og prøver å finne nye bruksområder.

Det er lang vei til hololens kan erstatte VR-briller, på bakgrunn i prisen og den mye mer avanserte teknologien. Men med farten til teknologiens utvikling idag kan dette være rett rundt hjørnet?