10 tips til eksamen!

Har du kommet opp i norsk eller engelsk og lurer på hvordan du skal klare deg gjennom eksamensperioden? Her er en guide til den mest optimale oppladningen og gjennomføring av eksamen.

Før dagen: 

1. Print ut gamle ark, tekster, regelbøker eller notater

Gode kilder og fagstoff er alltid viktig på skriftlig eksamen. Finn derfor alt du kan av gamle notater, Onenote-sider og tekster, slik at du er godt forberedt til dagen.

2. Les godt gjennom forberedelseheftet og ta notater

Forberedelseheftet er grunnlaget for hele eksamenen og det er veldig viktig å være godt kjent med dette. Ta gode notater og vær sikker på at du forstår alt som står. Dette vil være til god hjelp på selve dagen. Husk også å skrive opp alle kildene du bruker for informasjon før eksamen – dette vil spare deg mye tid på eksamen.

3. Legg bort alle ark minst en time før du skal sove og gjør noe annet

Det er viktig å gi hjernen en pause før du skal sove på kvelden. Legg derfor gjerne bort ark og fagstoff i god tid før du skal legge deg. Da kan du eventuelt se en serie som er på språket du har eksamen i, lese en bok eller kanskje til og med hør en lydbok på bokmål, nynorsk eller engelsk. Dette vil gjøre at du ikke sliter deg ut, samtidig som du vil være godt rustet til eksamensdagen.

4. Få en god natt søvn

Søvn er ekstremt viktig og det er lurt å være godt utvilt før eksamensdagen. En god natt søvn på minst åtte timer, vil gjøre deg bedre rustet.

5. Ta med god mat!

Mat er alltid viktig for å få en god opplevelse på eksamen. En lunsj som består av for eksempel en salat eller grovt brød, kan være perfekt for dagen. Snacks som blåbær og druer, barer eller smoothie er både godt og enkelt å få i seg innimellom all skrivingen. Det er også ekstremt viktig å få i seg nok vann, så ta med vannflaske!

På dagen: 

6. Ha alt klart på forhånd

Det er viktig å være så rolig som mulig på eksamensdagen. Legg derfor frem klær du skal bruke, pakk veske/sekk og ha maten klar i kjøleskapet. Da vil du kunne fokusere på det som faktisk er viktig på dagen.

7. Spis en god frokost

Det er viktig å få en god start på dagen. Å spise frokost er definitivt det viktigste du gjør før du drar til skolen. Grøt eller grovt brød med smoothie, vann og kaffe kan være en god måte å starte dagen på.

8. Ro ned nervene med meditasjon eller yoga

En god måte å roe ned nervene på eksamensdagen er å meditere eller gjøre yoga. Det trenger ikke være lenge – 5 minutter er absolutt nok tid for å få ned de grusomme nervene.

9. Lag disposisjon og ha en tidsplan for arbeidet

Når du får oppgaven klokken ni, er det viktig å forbli avslappet, men samtidig være konsentrert . Lag en disposisjon og sett opp en tidsplan for når du skal være ferdig med de ulike tekstene du skal skrive. Dette vil gjøre dagen lettere å håndtere.

10. Pust, dette går fint!

Husk at du har vært gjennom mange tentamener før dette, du er derfor godt rustet for dagen. Pust, ro ned nervene og slapp av. Dette går helt fint!

Lykke til på eksamen alle 10ende klassinger!