SpaceX – Et privat romfartselskap tar av

SpaceX har vært mye i nyhetene i de siste. Bare for ti år siden, i 2008, hadde de nesten gått konkurs. Nå er de verdens mest populære rakettprodusenter. Hvordan har de blitt så vellykket I dag?

 

Av: Aniruddha Girish Aramanekoppa

SpaceX, offisielt kalt Space Exploration Technologies Corporation, er et romfartsforetak som ble stiftet av milliardæren Elon Musk I 2002. Målet hans var å redusere kostnadene av romfart slik at det blir billig og tilgjengelig for alle. Et annet mål for SpaceX er å kolonisere Mars for å bevare menneskeheten hvis noe skulle skje med jorda. SpaceX har nå kommet langt med disse målene med sine Falcon-raketter, og prøver å sende mennesker til Mars innen de neste 10 årene.

 

Falcon 1:

Image result for falcon 1
Falcon 1 (Oppskytning Nr. 4)

Falcon 1 er den første raketten til SpaceX. Den ble skutt opp først i 2006, men eksploderte bare noen sekunder senere på grunn av et rør med drivstoff som ble ødelagt. De prøvde igjen i 2007 og 2008, men mislyktes. Etter tre mislykkete forsøk, var de nesten tomme for penger og ville gå konkurs hvis den fjerde ikke ble vellykket. I September 2008 ble den fjerde oppskytningen vellykket, og SpaceX ble det første private rakettselskapet som klarte å sende en rakett i bane rundt planeten. Falcon 1 ble skutt opp en siste gang i 2009 og satte en satellitt i bane. SpaceX vant en kontrakt fra NASA for å bygge større raketter som kan sende astronauter og forsyninger til ISS (Den Internasjonale Romstasjonen).

En kort video av den første vellykkede oppskytningen av Falcon 1:

 

Falcon 9:

Image result for Bangabandhu Satellite-1 Mission spacex flickr
Første oppskytning av Falcon 9 Block 5 i mai 2018
Image result for falcon 9 landing
Falcon 9 lander i havet

Etter SpaceX fikk penger fra NASA, begynte de å designe og bygge en mye større rakett som de kalte Falcon 9 (Den fikk navnet fra de 9 motorene som løfter raketten). SpaceX brukte rundt $800 millioner på å utvikle raketten, og rundt halvparten av det var fra NASA. Raketten ble først skutt opp i 2013 med Dragon-kapselen for å vise NASA at de kunne levere forsyninger til ISS. Siden da har de skutt opp over 55 raketter med mange ulike typer satellitter og har sendt forsyninger til ISS mange ganger. Det som gjør at Falcon 9 skiller seg ut, er at den er kan lande og bli gjenbrukt, og er derfor den billigste i sin type. Falcon 9 koster $62 millioner hvis den er en ny rakett, og $50 millioner hvis den er brukt. For å sammenligne, koster Atlas V, en annen rakett som er nesten like kraftig, over $110 millioner. Derfor er Falcon 9 veldig populær blant satellittprodusenter. Nå prøver SpaceX å fange de skallene som er øverst i raketten som dekker satelliten for å beskytte den gjennom oppskytningen. Vanligvis pleier de å falle ned i havet og bli ødelagt. Disse koster $6 millioner, og SpaceX vil derfor prøve å fange dem før de treffer havoverflaten. De skal få til dette ved å bruke fallskjermer for å bremse fallet, og styreraketter for å styre hvor de faller. SpaceX skal så bruke et skip som heter «Mr. Steven» for å fange disse delene med et stort nett, siden kontakt med saltvannet vil ødelegge sensitiv elektronikk på skallene. Opptil nå har SpaceX nesten klart å få til dette. Skallene har klart å lande innenfor 50 meter fra skipet. Musk har sagt at de vil gjøre nettet 4 ganger større for å øke sjansen for å klare dette. Mange har sagt at det er helt sikkert at SpaceX vil få til dette, siden de blir bedre og bedre hver gang de prøver, og på grunn av det gigantiske nettet. Falcon 9 er en kraftig rakett og den siste
oppgraderingen, Block 5 (som er den femte og siste versjonen av raketten),  økte kraften til raketten enda mer og gjorde den billigere! SpaceX har brukt alt de har lært fra rakettlandingene sine og forbedret raketten slik at den kan bli gjenbrukt opptil 100 ganger. Nå klarer SpaceX å lande rakettene sine perfekt hver eneste gang, men det var ikke alltid slik. I begynnelsen trodde ingen at en rakett som går ut i verdensrommet vil kunne lande uten å bli ødelagt. SpaceX hadde store vanskeligheter i begynnelsen med å lande rakettene, men de lærte fort av feilene sine. Nå klarer ingen andre å slå prestasjonene til SpaceX.

Image result for mr steven
Mr. Steven: Skipet som skal fange fallende rakettdeler fra verdensrommet
Image result for iridium 6 fairing
SpaceX klarte å lande skallene veldig nærme skipet.

SpaceX har også laget en kort og morsom video om de rakettene som eksploderte da de skulle lande:

Denne videoen viser verdens første rakett som landet tilbake på jorden fra bane – en historisk oppnåelse:

 

Image result for spacex dragon
Dragon blir dokket til ISS

Dragon:

Dragon er en romskip bygd av SpaceX for å sende forsyninger til ISS. Den ble først skutt opp i 2010 med en Falcon 9 rakett for å vise NASA at de kunne klare å dokke til stasjonen og levere forsyninger. SpaceX ble det første private romfartselskapet som dokket et romskip til den internasjonale romstasjonen. Den er også det eneste romskipet som kan lande tilbake trygt på jorda og ta med seg eksperimenter og andre ting fra ISS. Den kan bli gjenbrukt som SpaceX sine andre raketter, og er derfor en ganske billig måte for NASA å sende og hente ting til og fra ISS. Nå har SpaceX klart å gjenbruke det samme romskipet flere ganger uten problemer.

 

Falcon Heavy:

Image result for falcon heavy
Oppskytningen av Falcon Heavy i februar 2018
Image result for starman
Tesla Roadster som ble skutt opp til verdensrommet

Falcon Heavy er den tredje og nyeste raketten til SpaceX. Den er den kraftigste raketten i verden i dag. Den er over to ganger kraftigere enn ULA Delta IV Heavy, som er den nest kraftigste raketten i dag. Den ble skutt opp for første gang på 6. februar 2018. Siden det bare var en test for å se om raketten fungerer, tok den ikke med noen satellitter siden risikoen for en eksplosjon var stor. Derfor valgte de å ta med noe spennende for å markere en ny alder innenfor romfart. Den tok med Elon Musk sin personlig Tesla! Ifølge SpaceX kommer den til å gå i bane rundt Sola i over en milliard år. Dette var en av grunnene til at millioner av mennesker så oppskytningen direkte. På YouTube hadde direktesendingen over 2,3 millioner seere (det var den nest høyeste på YouTube noensinne!). Det har aldri vært så mye engasjement siden Apollo-programmet til månen på 1960- og 1970-tallet. Oppskytningen gikk helt perfekt, og de klarte å lande to av de tre bærerakettene. Den tredje, som er den i midten, skulle lande på et skip i havet, men gikk tom for drivstof rett før den skulle lande og kræsjet i nærheten av skipet. De andre to landet helt perfekt og samtidig, noe som aldri har blitt gjort før. Evnen til å bli gjenbrukt gjør at raketten er mye billigere enn andre lignende raketter. Falcon Heavy koster $90 millioner, mens Delta IV Heavy koster over $450 millioner! Falcon Heavy ble en veldig stor suksess for SpaceX og vil hjelpe med å oppfylle deres amisiøse mål.

Her er en kort musikkvideo som oppsumerer oppskytningen (Den er mindre enn 2 minutter og anbefales veldig mye!):

Her er hele oppskytningen for de som er interessert (kan hoppe over de første 21 minuttene, resten er bare rundt 10 minutter):

 

Dragon V2:

Image result for spacex dragon 2
En animasjon av Dragon 2 på vei til ISS
Image result for spacex dragon 2
Innsiden av Dragon 2

Dragon V2 er den neste versjonen av Dragon. Den er laget for å frakte opptil 7 mennesker mellom jorda og ISS. I dag er den russiske Soyuz den eneste måten astronauter kan reise til ISS. Dette har begynt å bli veldig dyrt for NASA, siden det koster rundt $85 millioner per person. Derfor har NASA bedt private selskaper i USA om å utvikle nye metoder for å sende astronauter til verdensrommet fra USA. SpaceX begynte å utvikle Dragon 2 i 2010, og ble valgt av NASA som et alternativ til Soyuz i 2014. Som Dragon, er Dragon 2 gjenbrukbar og koster mye mindre enn en Soyuz. Dragon 2 blir nå testet av NASA, og skal på en ubemannet tur til ISS i august 2018 for å teste alle sytemene. Hvis alt går bra, kommer den til å bli skutt opp med astronauter til ISS i januar 2019. 

 

BFR:

En illustrasjon av en koloni på mars med BFR
Image result for bfr
Illustrasjon av en base på månen

BFR (Big Falcon Rocket) er den neste raketten til SpaceX. Den er designet til å være den største og kraftigste raketten noensinne! Elon Musk har sagt at SpaceX skal bruke denne raketten til å kolonisere Mars. SpaceX har begynt å bygge raketten og har planlagt å begynne å teste raketten i 2019. De skal sende to av disse rakettene til Mars i 2022 med forsyninger, og enmed forsyninger og en med astronauter i 2024. SpaceX har laget denne raketten for å utforske solsystemet, og kan ha med opptil 100 mennesker. Denne raketten kan bli gjenbrukt opptil 100 ganger, og vil derfor være veldig billig selv om den er den største i verden. Hovedbruken kommer til å være å kolonisere Mars med en million innbyggere. I tillegg til dette, vil den bli brukt til å sette opp en base på månen, og utforske andre steder i solsystemet. En annen bruk for raketten er for å gi mennesker tilgang til rask transport rundt i verden. Musk har sagt at de kan bruke raketten som en erstatning for fly, og da kan man reise hvor som helst i verden på under en time for en ikke så høy pris! Derfor kan man si med sikkerhet at denne raketten er veldig viktig for SpaceX og fremtiden av romfart. Vi er nå mindre enn ti år unna å etablere en koloni på Mars!

 

SpaceX er nå verdens mest populære rakettprodusent. I løpet av ti år har de gått fra å være nesten konkurs til å være vedt nesten $30 milliarder. SpaceX, sammen med andre private selskaper, vil starte en ny epoke innenfor romfart. Det er ganske sannsynlig at SpaceX vil klare å etablere en velfungerende koloni på Mars, og lede utforskningen av andre steder i solsystemt. Det er også sannsynlig at våre etterkommere vil bo på andre planeter og måner innen slutten av dette århundret. Men det er en ting vi kan være helt sikker på: Vi lever i en spennende tid, og det kommer til å være store fremskritt innenfor romfart i de neste tiårene!

About Aniruddha Girish Aramanekoppa

View all posts by Aniruddha Girish Aramanekoppa →

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *