Ex on the beach-en dårlig påvirkning på ungdommen

Reality programmene blir stadig flere og mer skandaløse. 

Det første skandale-programmet

I 2009 kom det oppsiktsvekkende programmet Paradise Hotel til Norge. Programmet går ut på at en gruppe single unge mennesker sjekker inn på et eksotisk hotel hvor de konkurrerer om å bli igjen lengst på hotellet. Vinneren av programmet får en stor pengepremie. For å holde seg lengst mulig i hotellet gjelder det å finne seg en partner du kan stole på som ikke bytter deg ut for andre deltagere. Det blir naturligvis et ekstremt fokus på utseende i programmet grunnet at mange velger å bytte ut sin partner for en mer attraktiv person. I tillegg har mange av deltagerne hatt en rekke kosmetiske operasjoner og inngrep. Dette mener mange at skaper et unødvendig stort press på unge rundt utseende. Programmene inneholder også mye drama og intriger, og ikke minst mobbing. Jeg mener reality deltagerne blir dårlige forbilder for unge ved å oppfordre til plastisk kirurgi og å være selvsentrert.

Blir deltagerne på ex on the beach utnyttet?

Mange av deltagerne er med på slike programmer for å vinne pengepremien, og i de siste årene har programmene gjort deltagerne til kjendiser. Man ser at tidligere deltagere lager blogger og Youtube kanaler og blir enda mer kjente og tjener penger på denne livsstilen etter programmet. Dette har ført til programmet ex on the beach. Et program uten pengepremie, mål og mening. Programmet har hensikten å tjene penger på drama, intriger og sex, og dette er programmet stappfullt av. Deltagerne får en lønn fra 5000 til 10000 norske kroner, mengden avhenger av hvor tydelig du viser deg i programmet. Med andre ord, desto mer skandaløse ting du gjør, desto mer penger får du. Det er likevel ikke vanskelig å skjønne at 10000 kroner er en ekstremt liten pengesum med tanke på at mange av deltagerne er med i programmet i hele 3 uker. Mange deltagere sliter også med å finne seg høyt betalte jobber etter programmet, og man kan trygt si at de på mange måter blir utnyttet.

Hvorfor har programmet en dårlig påvirkning på de unge?

I år var det premiere på reality serien, og grunnet at serien er enda mer skandaløs en tidligere tv show er seer tallene høye. Mange følger spent med på hver episode, men andre er ikke like fornøyde. Flere reagerer på at tv programmet er u-sensurert, og inneholder alt fra mobbing på ekstreme nivåer til tett på seksuell trakkasering. Et eksempel på dette var da to jenter trengte seg på en gutt selv om han sa nei. Selv mener jeg at disse programmene har en negativ effekt på den Norske ungdommen. Det bidrar til å fremme et usunt kroppsbilde og setter press på ungdommen. I tillegg viser programmet til en motbydelig måte å behandle medmennesker på, som skremmende nok mange ungdommer ser på som underholdene.

Under har jeg laget en liste over de negative sidene ved de Norske reality programmene:

  1. Bidrar til usunt kroppspress
  2. Deltagerne blir fremstilt som dumme
  3. Programmet klipper fra det deltagerne sier, slik at de skal høres mer ekstreme ut
  4. Deltagerne mobber hverandre
  5. Programmet oppfordrer deltagerne til å lage mye drama
  6. Deltagerne får mer lønn desto mer skandaløse de er
  7. Deltagerne blir utnyttet

Av Ylva Groven Henriksen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.