Lekser gir elever og foreldre ansvaret for opplæring

Lekser påvirker en elevs hverdag på en negativ måte.

Lekser gjør deg flink, sier de. Hvis du ikke gjør lekser, faller du utenfor skolen, og du lærer ikke det du skal. Gjør du ikke lekser, er du en slapp elev, som ikke tar skolen på alvor. I hvert fall ifølge de som gjorde lekser. Men det er jo ikke alle. For å gi flest mulig den læringen de trenger er det på tide med noe nytt.

Axel Munthe Øren

Erstatter lærerne med foreldre

Men hva med de som ikke gjorde lekser? Og ikke hadde foreldre som tvang dem? De som ikke gjorde det rett etter skolen, fordi å være på skolen var slitsomt for dem, og etter skolen følte de seg ferdig, og syntes det var deilig å komme hjem til sofaen og TV-en, eller fotballtrening med venner. Det blir forskjeller blant elever med lekser, og man ser klar forskjell på de som gjør lekser, og de som ikke gjør det. For hvem hadde trodd at det skaper forskjeller å gi foreldrene en stor del av læreroppgaven, som ikke nødvendigvis kan noe om faget? Hvis du er lat som ikke gjør lekser som er din egen feil, er da ditt problem, og ikke samfunnets ansvar å ta tak i det i et land hvor vi hjelper de svakeste? Hva med de som høvler i seg cola og fast food hver dag, og ender opp med hjertesykdommer.  Skal vi ikke hjelpe de?

Trenger støtte fra lærerene

Utdanningsdirektøren i Hordaland mener at lekser burde fjernes, fordi det skaper forskjeller i samfunnet. Arne Hjeltnes har svart på dette i et eget kåseri hvor han beskriver problematikken til å fjerne lekser. Der sier han at man fjerner en stor del av opplæringen ved å fjerne lekser. Han sier at nordmenn konkurrerer med folk fra andre land, og at ordningen hindrer de flinke elevene i å bli flinkere, og ikke hjelper de svake elevene. Lekser inneholder som oftest oppgaver med repetisjon, eller at du skal skrive en tekst eller lage en presentasjon som du skal fremføre på skolen. Dette er det så klart fullt mulig å gjøre i skoletiden, som er mye lettere med en lærer for mange elever. For det er jo ikke noe problem å gjøre oppgaver som man allerede har lært på skolen uten hjelp. For det er jo garantert at med så gode lærere så har jo «alle» elevene lært seg det de skal, og skal vite hvordan man gjør lekser uten hjelp.

Hindrer søvn og annen læring, bedre med lengre skoledag

Alle elevene gjør de samme leksene, og «mitt barn» har jo tid til fritidsaktiviteter og venner etter skolen, så da burde jo ikke det hindre disse viktige delene av et barns oppvekst, eller? På Montessori Skole har de en time på slutten av dagen, hvor de gjør oppgaver med hjelp fra lærer. Her får elevene igjen læringen de mangler hvis vi hadde fjernet lekser. På denne skolen gjør man bare én time «lekser», noe som stopper de svake elevene i å sitte mange timer med lekser etter skolen. Jeg har selv en venn som aldri kunne bli med å finne på ting etter skolen fordi han slet sånn med lekser. Denne eleven har da gått glipp av mye sosial lærdom under oppveksten, grunnet lekser. Dessuten har barn og ungdom en stor tendens til å utsette ting, særlig ting de finner kjedelig, så da ender mange elever med å gjøre leksene sent på kvelden, når de er slitne og trøtte, og ender opp med å gjøre leksene veldig slapt og unøyaktig. Og problemet med lekser stopper ikke der, nei nei. Dette påvirker også søvnen til eleven, og det har blitt gjort masse undersøkelser som viser sammenheng mellom søvn og karakterer. Mange ender også opp med å ikke gjøre leksene når det blir så sent, så finner de opp en kreativ unnskyldning til lærer, så han slipper å bekymre seg.

Lekser gjør deg selvfølgelig flinkere, men det er feil løsning. Det står i veien for noe annet viktig i et barns oppvekst. Lengre skoledag er en bedre løsning, i med at det både setter en stopper for at de svake elevene bruker mye lengre tid på skolen enn de flinke, og at lærerne er de som faktisk står bak læringen.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.