Kunne det komme et jordskjelv i Oslo?

Det kan godt hende…

Av Anna og Kaja

Nå har filmen skjelvet kommet på kino og den har fått veldig god kritikk. Filmen er etterfølgeren til Bølgen som kom på kino i 2015. Skjelvet handler om et stort jordskjelv som forekommer i Oslo. Filmen er spesielt spennende for folk som bor i Oslo. Du får se steder som du kjenner godt bli ødelagt og hvordan innbyggerne reagerer. En av bygningene som raser er postgirobygget som ligger midt i Oslo. Etter å ha sett den skrekkslagne filmen er det et spørsmål som alle lurer på: Kunne dette faktisk skjedd i Oslo? 

Richters skala er en skala som måler jordskjelv. Skalaen er delt inn i 9 nivåer og  ble utviklet av Charles Francis Richter i 1935. Når ett jordskjelv er på skala 1-2 kan man knapt merke det. Det er faktisk jordskjelv i Oslo hver dag, som er rundt 1 på skalaen. Men når skjelvene kommer oppi 3 og 4 begynner man å merke det ganske bra. Fra 5 til 6 blir mange hus ødelagt og man merker det veldig godt. Når skjelvene kommer oppi 9, sprekker veier opp, hus raser sammen og bakken rister så mye at mennesker ikke klarer å stå. Dette skjer heldigvis veldig sjeldent.

I 1904 var det et jordskjelv som rystet begge sider av Oslofjorden. Det hadde en styrke på 5,4 på Richters skala og er det største kjente jordskjelvet vi har hatt i Norge. Dette jordskjelvet førte til mye panikk og mange bygninger fikk betydelige skader. Det har vært mange små jordskjelv i Norge etter dette, men ingen like kraftige som i 1904. Man kan ikke vite om dette var en enkeltstående hendelse eller om det kan skje igjen, men noen mener at der det har vært kraftige jordskjelv før vil det også komme noen kraftige jordskjelv senere.

 

Ligger ikke Oslo midt på en jordplate? Jo det gjør vi, så da er spørsmålet: Hvordan kan det være jordskjelv i Oslo hvis vi ligger langt unna noen sprekker?  Jo, svaret er at Oslo ligger rett over noen mindre sprekker. Sprekkene ligger under Oslofjorden og byen, og de har ligget der i flere hundre år. Det er derfor det var mulig i 1904 å få et jordskjelv med styrke 5,4 på Richters skala.  Men så klart kan det ikke bli like store jordskjelv i Oslo som i Indonesia, eller Nepal. Den største styrken som kan skje i Oslo er rundt 6 på Richters skala. og det kan i så fall ødelegge store deler av byen.

Det er altså en mulighet for at det kan komme et jordskjelv i Oslo eller Norge. Heldigvis er det ikke sikkert, men hva ville bli konsekvensene hvis det faktisk skjedde? Er Norge forberedt?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.