Livet på Ris for 50 år siden?

 

 

 

Ris skole på 50-tallet

Hvordan var det å vokse opp på 50-tallet? En tid preget av drabantbyer, ballongskjørt og krigens følger. Hvordan var livet på Ris? Jeg snakket med Hanne Gjort og Nanna Schønninsen, en del av avgangsklassen i 1958.

Det beste var…

Hva husker dere best fra tiden ved Ris?

– Nei, hva var vel det, starter de begge med en lattermild tone. Sangkoret! sier Nanna engasjert. Det var jo ganske morsomt, vi hadde en alle tiders sanglærer som het Per Selberg. Han var virkelig viktig for hele skolen, legger Nanna til. Han satt jo også sammen revyer hvert år, med sang og kor, jo til og med en opera som het Ris i Cola! Han var ganske ung, men så flyttet han og ble rektor på musikkhøyskolen, så han kom jo ganske langt. For ikke så mange år siden så gikk han bort, og i begravelsen var det altså så mange eldre Riselever, forteller Nanna.

-Fransklærer Danielsen gjorde slik at hver gang vi gjorde det bra gikk vi ned til Vinderen og kjøpte røde seigmenn, fordi de var de beste! Når jeg tenker tilbake på den tiden så husker jeg at det var veldig mye vennlighet mellom elevene og lærerne, stemningen var god. Alle var mer høflige, det var jo det som var forventet av oss, også gikk vi på skolen fra mandag morgen til lørdag klokken to.

Det verste var…

-Jeg må jo bare si at gymtimene var et mareritt, læreren hadde vel aldri vært i nærheten av noe pedagogisk seminar! sier Nanna mens hun ler. Jeg husker hun så på meg og sa «Schønnisen, du kommer aldri over bukken,» og dette sa hun høyt foran alle i klassen. Det var jo ren mobbing!

Fritiden 

Hva gjorde dere utenfor skoletiden?

Det var jo mye lekser, og så gikk vi jo til hverandre. Noen lørdager hadde vi dansmoro, vi samlet oss hos noen. Mange var ivrig i sport, Astrid Sandvik drev med slalåm, hun deltok i Olympiaden i 1956, 1960 og 1964, mange drev med Heming.

Toppen Bech kom også ut fra dette kullet fra Ris. Hun er i Norges kulturelite. Hun har fått kongens fortjenstmedalje i gull.

– Det som virkelig var viktig var å komme til tide. Vaktmesteren låste døren og neste dag måtte komme 30 minutter tidligere!

Hva gjorde dere i friminuttene?

Vi spilte bridge (kort) på søppelkassene, noen av dem spiller jo faktisk fortsatt! De møtes noen ganger i måneden og spiller sammen. Det var også sløydklubb.

RiGySa (Ris gymnas samfunn) var jo en happening, der var det dans og foredrag. Alt veldig hyggeig og interressant.

Siden Ris var en videregående skole på tiden de gikk så var avgangselevene russ. Hvert år så møttes Ulleren og Ris russen i en fotballkamp med utkledningstema, dette året var de pirater!

 

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.