Plast i havet

Denne uken har vi og mange andre klasser miljøuken. Plast i havet blir bare et større og større problem, er det noe vi kan gjøre med det? 

 Plastsvinn er et stort problem i verden. Over 8 millioner tonn plast blir dumpet i havet hvert år og 22000 tonn hver eneste dag. 

Om du kaster plast (f.eks. plastposer, plastflasker, sjokoladepapir osv.) i havet brytes det ikke ned til jord, men til små biter plast som fisker og fugler tror er mat.  

Bildekk er Norges største kilde til mikroplast. Cirka 8000 tonn av mikroplast dannes det i Norge hvert år, og ca. halvparten stammer fra bildekkslitasje,  ifølge en rapport Mepex lagde for Miljødirektoratet i 2015 .

Bildet er hentet fra www.tu.no 

Plast i havet påvirker allerede dyrene i havet. Det har for eksempel vært en veldig kjent sak om en syk hval som hadde strandet utenfor Sotra i 2017. I magen til hvalen fant de hele 30 plastposer! Det fikk mange til å åpne øynene, og til å se hva som skjer med havet. Det har til og med blitt laget en søppel øy! Den ligger i Stillehavet og er dobbelt så stor som hele Texas! Forskerne har valgt å kalle den plastikksuppe. 

Det tar over 450 år for en plastflaske å brytes ned, og 10-20 år for en plastpose. Plasten forsvinner egentlig aldri. Det bare brytes ned til mindre og mindre biter, men forsvinner ikke slik som organiske materialer.   

Treningstøy er en av årsakene til at mye plast skylles ut i havet og ødelegger miljøet. Det er fordi plastbitene i mikrofiberet i klær av polyester ikke fanges opp av renseanlegget fordi de er så små. Og da skylles de ut i havet som mikroplastforurensing. Desto flere ganger vi vasker jo mer plast ender opp i havet. 

Utslipp av mikroplast fra syntetiske klær via vaskemaskiner og til avløp i Norge er på ca. 600 tonn per år! 

Små og enkle inngrep du kan gjøre hjemme: 

  • Ikke kjøpe ny plastpose hver gang du handler, men ha med handlenett 
  • Ikke kaste noe annet enn toalettpapir i do 
  • Kjøpe varer som ikke er pakket inn i så mye plast 
  • Hvis det ikke er en søppelkasse i nærheten sa ta vare på det og kast det senere. IKKE kast i havet eller naturen 
  • Bruke tannpirkere av tre 
  • Pante flasker som kan pantes 
  • Resirkulere 
  • Kildesortere 
  • Ikke kjøpe så mange syntetiske klesplagg 

Her ser du ett bilde på hvor lang tid det faktisk tar å bryte ned plast som havner i havet. En flaske tar for eksempel 450 år å bryte ned! 

Etter å ha lest litt om plast håper vi at du har lært litt mer om hva som egentlig skjer når vi kaster søppel i naturen eller i havet.

Laget av Martine og Henriette 8F

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.