Burde vi slutte med fyrverkeri?

Er fyrverkeri egentlig så lurt? Vel, det er mange grunner til at fyrverkeri ikke er bra. Det lager mye lyd, det havner over alt, og det er ikke alle som er like komfortable med at masse krutt skal bli skutt opp i himmelen. Hva hvis det hadde blitt forbudt med fyrverkeri i Norge? Da hadde alle disse problemene forsvunnet. Hvert år blir det skutt opp fyrverkeri for å feire nyåret. Men er dette en hyggelig feiring for alle?  

Det er jo ikke akkurat sånn at det høres ut som dette er bra for miljøet. Kruttet i fyrverkeriet inneholder nemlig en giftig kruttgass som kan være skadelig for både mennesker og dyr, derfor ville det kanskje vært lurt å gjøre det ulovlig. Det blir jo for det meste brukt for gøy. Men man skal jo ha det gøy i livet! Ja, men det er jo veldig mye annet som er gøy. Men hvis vi ødelegger planeten for gøy, vil det jo absolutt ikke være gøy for de neste som overtar planeten. Det er jo ikke akkurat sånn at fyrverkeriet er den største faktoren når det kommer til global oppvarming. Men vi må se de små problemene og gjøre noe med de før de blir større.  

En annen grunn til å kutte ut fyrverkeri er jo at det lager ekstremt mye lyd. Og ingen er jo glad i støy, i hvert fall ikke vis noen andre lager det. Jeg vil jo heller ikke ødelegge ørene mine fordi noen andre skal ha det gøy. Da blir det ikke gøy for meg. Og de beste løsningene er vel det som er best for felleskapet. Er det ikke? Som for eksempel at noen stjeler 500 kroner fra meg, da vil det jo være fint for den som stjal den men synd for meg. Det er samme logikk med nesten alt vi gjør! Selv om det kanskje innebærer at noen bare blir halvveis fornøyd. Men det er bedre enn at man ikke blir fornøyd i det hele tatt. Vi må ta hensyn til miljøet og folk rundt oss. 

I tillegg bruker man jo masse penger på fyrverkeri. Det blir ikke akkurat billig hvis hele Norge kjøper fyrverkeri. Det kan jo kanskje være lurt å sette av disse pengene til noe annet, som for eksempel julegaver. Eller man kan spare de. Det å ha et lite overskudd i nyåret er jo positivt. Kanskje det kommer ut noe annet du har mer lyst på enn masse papp i hagen. Penger er jo viktig for å klare seg i dagens samfunn. Alt koster penger! Maten vi spiser, bilene vi kjører og klærne vi bruker. Vis du vil ha et lite overskudd, er dette et fint eksempel på hva du kan unngå for å spare penger 

Til slutt, vil jeg nevne dette med dyrene. Vi vet vel alle at dyr har skarpere sanser enn oss mennesker. De hører bedre, har bedre luktesans og ser bedre om natten. Som sagt, vi må ta hensyn til alle og finne den beste løsningen for felleskapet. Dyrene utgjør også en del av felleskapet og derfor er det viktig at vi tar hensyn til de også. Nyttårsaften er ikke like gøy for alle og det må vi vise respekt for. Når det å fyre opp raketer, ikke er et behov som vi trenger å følge er det vel like greit å kutte det ut. Det beste for felleskapet!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.