Blitzhuset – et sted som var et hjem og ga trygghet, men også fare i en ambivalent tid

Nyhetsartikkel, bensinbomer funnet på blitz under et raid. Hentet fra Aftenposten Arkiv.

Blitzhuset så sin storhetstid på 80-90-tallet. En tid preget av to poler som møtes; venstreradikale mot høyreradikale. Kryssilden var seriøs for mange.
– En bekjent på tiden ble angrepet med øks, det var til og med en som hadde filtrert seg inn som spion, dette forteller Marit om tiden på Blitzhuset i Oslo.
Mest kjent for sin evige kamp mot Oslos nazister og fascister. De var punkere og venstreradikale.  Hun forteller også om et samhold og samfunn som tok vare på hverandre, men også demonstrasjoner som gikk for langt… 

Historien

Ungdommer inne i Skippergata, uten et hjem. Hentet fra PUNX.
Skippergata okkupert med det beryktede symbolet. Hentet fra PUNX.

Et sviktende barnevern tok ikke hånd om de med voldelige, alkoholiserte eller utrygge hjem og institusjoner. De rømte , barn ned i 10-års alderen sov i Oslos gater på 80-tallet. Denne ungdommen okkuperte i 1981 den tomme bygården i Skippergata i Oslo. Kommunen var i konflikt med okkupantene, og huset ble til slutt revet mot at okkupanten fikk plass i Pilestredet. Dette ble Blitz og dets tilhengere, Blitzere.

Her fra bystyrets middag, avbrutt av blitzerne. Hentet fra PUNX.

De har satt sitt merke på norsk kultur og har ved flere anledninger gjort seg bemerket. I 1986 bryter de seg inn på rådhuset under en middag for bystyret. All mat blir lagt i søppelposer og tatt med vekk. Dette fordi de synes det urettferdig at bystyret skulle fråtse i mat og rikdom når det var mennesker som heller trengte disse pengene. 

Vi sitter i det gule funkishuset ved kjøkkenbordet, “vil du ha noe å drikke?”, “litt vann, takk.” her sitter vi og skal snakke om en del av livet hennes som kanskje ikke er lik den en forventer. Jeg starter med det jeg selv ser som det selvsagte første spørsmålet;
hva var blitz for deg? 

Etter litt betenkningstid begynner hun.
– Vel, jeg vokste opp ikke alt for langt unna, det hadde alltid vært litt skummelt, også var det jo okkupert. Spennende var det også, det var punkere og politisk, forteller hun om hva som vekket hennes interesse for stedet. For henne ble Blitz et sted man snakket med venner om hva som hadde skjedd i helgen, et møtested. Men også demonstrasjoner som ikke alltid endte vel. 

Veien inn

Konsert på blitz med hard-core bandet LIFE…BUT HOW TO LIVE IT? Hentet fra PUNX.

En fra utsiden får ikke inntrykk av at det er noen velkomstkomité som står i døråpningen med åpne armer.
Hvordan var ditt første møte med blitz?
 – “Yess vi kom inn!”, forklarer hun følelsen som med latter mellom ordene. En venns eldre søsken hadde tatt dem med inn. Hun forklarer videre at hun hang der som mest mellom 91-92 til 93-94, som 13-16 åring, da “bodde” hun der.
– Man bodde ikke bokstavelig talt der, men var der daglig, det var ikke åpent for å bo der. Etter hvert tok det seg litt av og ble mer konserter og kanskje lunsj. 

Godt samhold 

Var det et godt samhold mellom menneskene? 

-Vel, jeg var blant de yngste så mange var eldre, og flere hadde gått der kjempelenge. Det var inkluderende, men mye var selvsagt på en måte. Det var lite innføring i hvordan ting var, så man lærte litt underveis. Menneskene var som sagt eldre, folk 40-åra hang med ungdommer. Det var forskjellige folk inne på Blitz, vestkant-punkere møtte mennesker som henne selv. Det er jo kjent for å være veldig politisk, langt ut på venstre siden av skalaen, men hun forteller at selv inne på blitz var den uenigheter, anarkister vs kommunister for eksempel.  

Man blir gjerne sett på på en spesiell måte når en er fra Blitz, møtte du noe stigma eller motstand rundt å henge der? 

-Ikke så mye motstand i den forstand, men det var oftere at folk ble overrasket. Jeg kledde meg i helt vanlige klær, og var kanskje ikke det en forventet seg. Dette er vel nok et tegn på å plassere folk i bokser ikke alltid funker, sier hun med et godt poeng, det finnes ingen typisk blitzer. 

Kampen mot nazismen

Ingen nazister i våre gater, ingen nazister i våre gater… ekkoet ringer fortsatt i Oslos gater. Blitz sin kjente erkefiende var og er nazistene, disse to gruppene stanget hoder gjennom 80-90-tallet og til og med idag.

Demonstrasjon hvor blitz er de i sort balaclava. Hentet fra PUNX.

Ble du noen gang fanget i kryssilden?

  -Ja ja ja, det var demonstrasjoner hele tiden, man kunne se på en oppslagstavle hva som skulle protesteres mot og henge seg på med.
Hun forteller videre om at innad i blitz var det sterke anti-fascistiske grupper, og andre steder i byen var det fascistiske grupperinger som ofte var i konflikt med blitzerne.
Hun forteller om gangen da hun måtte hentes på legevakten fordi hun fikk noe i hodet under disse beryktede demonstrasjonene. 
– Det var snakk om å “ta folk” hele tiden, var det en nazist i Gamlebyen fikk blitzerne vite om det. Dette gir et innblikk i bølgen av nynazisme på 90-tallet, og blitzerne som til en viss grad tok loven i sine egne hender. 

Nyhetssak om personen Marit forteller om. Han ble kastet øks etter og skutt. Hentet fra Aftenposten Arkiv
Skadet blitzer, politiet var kritisert for bruk av hunder, hester og batong på ungdommen.

Det har vært mye diskusjon og vold både demonstrasjoner og mellom blitzere og nazister. 
Var du involvert i noen som gikk litt for langt?
– Ja, eller ikke ofte, men foreldrene mine måtte hente meg på legevakten da jeg fikk noe i hodet. Hun forteller en historie om en venn av henne som satt helt uprovoserende på en benk i gamlebyen. Noen nazister hadde kjørt forbi og bare “tatt” han. Han ble skutt i skulderen og fikk en øks i leggen. 
– Det var ordentlig dramatisk og blitzerne fikk vite om det straks.

Stein Lillevolden, den mest kjente aktivisten fra Blitz. Hentet fra VG.

Blitzhuset kan jo nesten bli omtalt som en organisasjon, var det noen leder, f.eks 
Stein Lillevolden?
– Stein Lillevollen var jo en sentral del av miljøet, men ingen leder. Han passet på menneskene, det er jo et sterkt rusforbud der, kom man litt utenom så ble man sendt et annet sted, forteller hun og gir et innblikk i et miljø som brydde seg.
 – Det samme gjaldt om noen ikke hadde noe sted å sove, de ble ivaretatt og sendt til andre steder. Det var ikke åpent for å bo der mer enn en eller to netter, kom man fra søsterhus ble man godt tatt imot som en del av et felleskap.

Ungdomshuset («Ungern») i København. Hentet fra TV2

Blitz miljøet strekker seg utenfor Oslos grenser, selve blitz finnes kun her i Oslo, men søsterhuset i Trondheim, UFFA, og det nå nedlagte Ungern i København var en del av dette samfunnet. På 80-tallet ble hus i alle Norges større byer okkupert av denne gruppen ungdommer. Tromsø og  Bergen er hadde også okkupanter. Menneskene som ble trukket til disse stedene så gjerne ingen utvei, barnvernet på denne tiden sviktet og barn ned i 10-års alderen var alene på gata i Oslo.

Dette bildet har en tom alt-tekst; dets filnavn er Skjermbilde-26.png
Demonstrasjon fra Tromsø for å få et hus. Hentet fra PUNX.

Stor diskusjon

Det har vært mye kontrovers rundt riving og eventuelt salg, dette har blitt møtt med mye motstand fra flere, men i all hovedsak blitzere, hva føler du om det? 

-Jeg tenker det er verre å rive enn og la det bli brukt nå, og det blir brukt til noe fornuftig. Flere og flere ungdomshus blir stengt ned i hele byen, om dette også forsvinner er det kun få igjen. De som drar dit eller dro i sin ungdom føler sterk tilhørighet det er vårt/mitt sted, og det hadde ikke gått forbi ubemerket, forteller Marit. 

Moralen fortsatt på topp

Har du tatt med deg vennene videre, har du fortsatt kontakt?

-Jeg har ikke kontakt daglig, men og jeg møter dem så sier jeg hei og slår ann en prat. Det er morsomt å se at punkeren fra min tid fortsatt holder på, det er hanekam og naglede støvler fortsatt! 

Marit virker i dag som en helt vanlig dame, hun er trebarnsmor og bor i Ris område. Mange fra denne delen av byen har en lignende ungdomstid.
-Mange som var der når de var unge har gått fra det, forteller hun. -Men som sagt er det noen punkere som fortsatt holder på med hanekam og nagler!
Blitz så kanskje sin storhetstid på 80-90-tallet, men med den høyreekstremismen som vokser frem i Norden idag vil kanskje blitz bli sårt trengt igjen. 

Kilder

NRK TV. (2015, 9. desember). PUNX [Videoklipp]. Hentet fra https://tv.nrk.no/serie/punx/sesong/1/episode/3/avspiller.
Wikipedia: Blitz
VG: Stein Lillevolden

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.