Sparetips til barn og unge

Alle barn ønsker seg ting til jul og bursdag fordi de ikke har noen penger. Barn bruker penger på mye mat og tullete ting som virker som en god ide der og da men som bare tar unødvendig plass og som aldri blir brukt. Barn klarer ikke å holde på penger og bare bruker de med en gang. Her er den noen sparetips til barn og unge som vil komme til hjelp. Her er noen av dem: 

Bilderesultat for norske kr
foto: Den norske bank

Sparebøsse 

Hvis du for eksempel har en sparebøsse kan det være lurt å oppbevare pengene dine oppi den. La oss si du nettopp har fått litt penger til bursdag også vil du bruke alle de pengene på ett eller annet som bursdag gave, kan det være lurt å oppbevare de pengene i en sparebøsse og heller spare de å kjøpe det du vil ha seinere. Hvis man fortsetter med å gjøre dette til en vane, vil man til slutt lære seg å ikke bruke pengene sine med en gang, men heller spare de og få mer penger og deretter kjøpe seg flere ting enn bare en ting med en gang. 

Venner 

Når du skal ut på kino eller noe annet som koster mye penger så er det smart og lage ett budsjett på hvor mye penger du skal bruke på den dagen. Hvis kino koster 200 kr og så har dere avtalt og dra på Mc’ern eller noe sånt etterpå så er det greit og enten ta med akkurat det du trenger til alt i cash fordi da kan du ikke bruke mere enn det du har. Hvis du har bankkort så kan det være nyting og lage ett diagram som dette: 

kino 100kr  
kinogodteri 100kr 
McDonalds Big mac meny: 110 
T-bane/buss: tur retur 19kr+19kr = 38kr 

Foreldre 

Hvis du skal kjøpe noe som er dyrt eller som kommer til å gå utover noen andre enn deg så burde du spørre foreldrene dine om de syntes at det er ett bra kjøp før du kjøper det fordi hvis de ikke mener at det er et bra kjøp så kan de bli sure og konfiskere tingen du kjøpte og da har du tapt mange penger. 

Bilderesultat for penger kr
foto: Den Norske bank

Spleising 

Spleising kan være veldig lurt hvis to eller flere skal spare penger. I staden for at en person skal kjøpe en dyr ting, kan flere være med å spleise. Derfor sparer hver person penger hvis hver person skulle ha kjøpt en ting. Spleising er mest vanlig i jula og bursdager fordi det er da de dyre gavene kommer inn i bildet. 

Sparekonto Nesten alle barn har en egen sparekonto hvor man får litt penger hver måned fra foreldre og kanskje andre familiemedlemmer. Spare konto er en fin måte å spare penger på hvis du skal spare til noe skikkelig dyrt, som for eksempel ny mobil eller pc. 


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *