Hvorfor feirer vi egentlig valentines day?

Av Martine Engbakk og Henriette Dietrichson

Valentinerdagen eller “valentines day” som det heter på engelsk er den 14. Februar hvert år.  Valentinsdagen er kjærlighetens dag eller Alle hjerters dag, man gir gjerne blomster, konfekt eller kort til en spesiell person. Valentinsdagen er ikke en offentlig fridag. Det vil si at det ikke er fri fra jobb og skole den dagen. 

Valentinsdagen har kommet til Norge med USA. Det har faktisk blitt veldig stort i USA. I 2014 ble det omsatt valentinesprodukter til hele 144milliarder kroner! 

Så hvorfor feirer vi egentlig valentinsdagen? Det er mange mulige grunner og forskjellige meninger om akkurat dette. Noen mener det er fordi den 14. Februar er dagen fuglene begynner å pare seg. Andre mener det har med myten om St. Valentin. Ifølge National Geographic  forteller myten at den romerske keiser Claudius 2. i det 3. århundret forsøkte å styrke hæren ved å forby unge menn å gifte seg. Valentin motarbeidet forbudet og forrettet vielser i hemmelighet. 

Ifølge overleveringen ble Valentin henrettet for sin trass 14. februar i år 270. 

Hvorfor sender vi kort og gir gaver eller blomster? 

Tradisjonen med å sende kort startet på 1700-tallet. Man lagde ofte kort og skrev under med “din valentin”. Det kunne være fra en hemmelig eller kjent beundrer. Først på 1800-tallet begynte det å lages masseproduserte kort. Selv om vi fortsatt sender og gir kort har vi også begynt med å gi sjokolader, blomster, gaver eller ta noen med ut å spise.  

https://www.timeanddate.no/merkedag/norge/valentinsdag        https://snl.no/valentinsdag                                                                    https://natgeo.no/folk-og-kultur/lokale-sikker/nakne-romere-startet-valentinsdagen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.