Dagens listepop -Hvorfor er alt helt elendig og likt, hvordan var det før og hva førte til det vi har i dag?

Har du noen gang tenkt over tilstanden til dagens musikkindustri? Hvor elendig dagens listepop er? Har du lurt på hvorfor majoriteten ser ut til å ikke ha noe som helst begrep om hva god musikk er? Eller hvorfor alle dagens popsanger høres kliss like ut? Da er du ikke alene.  

Alt er annerledes nå…

Bilderesultat for platebutikker 70 tallet
På samme måte som man handler nye klær, handlet folk ny musikk til å høre på i stuene deres.
Bilderesultat for platebutikker 70 tallet
En gammel platebutikk i Ålesund på 70-tallet. Det var her man kjøpte musikken man hørte på.

Måten vi hører på musikk på har endret seg. Før måtte man gå de lange kilometerne til en platebutikk og kjøpe en fysisk plate. Så når man hadde brukt så mye tid og krefter på ett album, eller kanskje bare to sanger, med en singel på hver side for eksempel, og ofte ikke hadde mye annen musikk, spilte man det samme mange ganger. Slik lærte man å sette pris på nyansene og de små tingene, som man bare legger merke til etter å ha hørt den samme sangen flere ganger.  

Men nå er Spotify hovedmediet for musikklytting har man bokstavelig talt 30 000 000 sanger man kan velge og vrake i. Derfor hører ikke folk flest på de samme sangene like mange ganger som de gjorde før, og det blir mindre viktig med musikalsk intelligens og komplekse lydbilder. 

Bilderesultat for spotify

Med noen få tastetrykk på din mobiltelefon har du tilgang til det meste ute i verden.

Betegnelsen

Popmusikken er en vag og noe omstridt sjangerbetegnelse, og betydningen av begrepet har også endret seg over tid. Betegnelsen pop ble først brukt om musikk mot slutten av 1920-tallet, da for å beskrive musikk med høy popularitet. Begrepet popmusikk ble tatt i bruk av amerikanske musikkpresse på 1950-tallet som en fellesbetegnelse på all aktuell underholdningsmusikk. I løpet av 60 tallet fikk popmusikk en mer selvstendig og snevrere betydning. sjangeren ble etterhvert betegnet som en motsetning til rock.

Betegnelsen brukes derfor like fullt aktivt i dagligtale om artister som markedsføres mot et bredt publikum. Popmusikk karakteriseres altså like mye av faktorer som store salgstall og bredt nedslagsfelt som av rent musikalske elementer.

1950 og 1960- tallet

Bilderesultat for elvis presley singing
Elvis Presley, en av de store som satte igang popmusikken med et sprang.

På 1950 og 60 tallet omfavnet popmusikk de fleste av samtidens mest populære musikkstiler. artister med høy popularitet i denne perioden inkluderer Chuck Berry, Eddie cochran og Elvis Presley, alle forbundet med rock, samt sangere som Tony Bennett, Nat king cole og Frank Sinatra. Sinatra og Presley opplevde allerede i årene etter andre verdenskrig en popularitet som forespeilet den stjernedyrkende fankulturen som skulle karakterisere popmusikken de senere tiårene.

The Beatles ble stiftet i Liverpool, England i 1960, og ble en av verdens mest suksessrike popgrupper. Utover 1960-tallet oppnådde de eksepsjonell internasjonal popularitet, og Paul Mccartney og John Lennon regnes fremdeles som tidenes fremste låtskriver duo.

Bilderesultat for the beatles
The betales er gjennom tidenes mest populære popgrupper. Paul Mccartney ytterst til høyre, George Harrison ytterst til venstre og John Lennon og Ringo star i midten.

1970 til 1990-tallet

Svenske Abba, som oppsto i 1972 fikk stor internasjonal suksess på 1970 tallet. musikken til Abba preges av omfattende arbeid i studio og en tilnærming til arrangering og produksjon som utnyttet tidens nye musikk- og studioteknologi, noe som også kjennetegnet andre populære artister i perioden, som glam rockerne David bowie og Elton John. Kjente popgrupper dette tiåret var Bay city rollers, The Carpenters og The Jackson 5.

Relatert bilde
Michael Jackson under en konsert i Kansas city 1988.

På 1980 tallet skjøt solokarrièren til Michael Jackson fart, og han omtales som «kongen av pop». Albumet «Thriller» (1982) gjorde han til en av verdens mest største superstjerner, og også musikkvideoen med samme navn har blitt ikonisk. Med fremveksten av MTV fikk musikkvideoen en sentral plass i popmusikken, og Michael ble den første afroamerikaneren som fikk omfattende spilletid på tv-kanalen. 

Relatert bilde
Aha var det første norske bandet som gikk til topps på hitlistene i USA.

Norske aha fikk også enorm suksess internasjonalt med debutalbumet high and lov 1985 og hit låter som «Take on me» (1985) og «The sun always shines on TV» (1985).  Andre artister som preget popmusikken på 1980- tallet inkluderer Madonna, Prince og Whitney Houston.

På 1990 tallet ble boy band svært populære og kjente navn innen dette formatet inkluderer Bakcstreet boys, Take That og Westlife. Robbie Williams fra Take that ble senere svært populær som soloartist. I 1996 oppsto den britiske gruppen The Spice Girls, som gjorde stor suksess internasjonalt under banneret «Girl power». Den amerikanske gruppen Destinys child, der  Beyonce var blant medlemmene, fikk sitt gjennombrudd i 1998, og ble også en stor soloartist gjennom tidene. Mot slutten av tiåret fikk vi kjente soloartister som Christina Aguileria, Jeniffer Lopez og Britney spears.

Bilderesultat for spice girls

Spice girls var en av de mest kjente og første jente popgruppene som herjet 90-tallet og litt utover en stund til de dessverre ble helt oppløst omkring i 2000.

Etter år 2000

En av 2000- tallets største soloartister er Justin Timberlake, som brøt ut av boybandet «NYNC» for å slippe sitt første album i  2002. Andre sentrale artister fra midten av 2000 tallet og utover inkluderer Beyonce, Coldplay, Pink, Rihanna og Kanye west. Mot slutten av tiåret kom Ladygaga på banen som en av popmusikkens største stjerner noensinne, med en visuell estetikk tydelig inspirert av tidligere artister som David Bowie, Micheal Jackson og Madonna.

Relatert bilde
Lady Gaga som fremfører sangen «The edge of glory» på hennes turne i 2013.
Bilderesultat for calvin harris dj
Calvin Harris i Ibiza 2010

Mye av Lady Gagas musikk og de andre artistene på 2000- tallet begynte med musikk mye preget av et elektronisk lydbilde, noe som også har kjennetegnet mye av popmusikken forøvrig det siste tiåret. Mange DJer og produsenter har oppnådd stor suksess, inkludert The Chainsmokers, David Guetta, Calvin Harris og Skrillex. Blant artistene fra Skandinavia finner vi svenske Avicii og Swedish House Mafia samt norske Kygo.

Det populære blant ungdommen i dag

Folk idag har fått dårligere konsentrasjonsevne og tålmodighet. Derfor har det blitt viktig at musikken holder på oppmerksomheten, og at det skjer noe hele tiden. Det blir mindre kunstneriske pauser, og det må konstant være noe nytt og spennende som skjer.  

Man kan ikke helt plassere sjangeren trap innen hiphop sjangeren,har du garantert hørt det før. Future, Migos ,Gucci Mane, FettyWap, 2 chainz – alle er store navn idag innen spin offen til sørstatstrap med dystopiske synther. like viktig som rapperne er produsentene bak, og uten talenter som Lil Pump og Fresh ville det kanskje ikke vært noe trap sounds i det hele tatt. den tydelige avhengigheten av produksjoner forklarer hvorfor trap siden 2012 har blitt en del av den elektorniske musikken idag. Den har gitt oss massive internasjonale hits. Trap musikken ruller nå øverst på listene og elektroniske artisters tolkninger av sjangeren overalt.

Eksempel på en trap låt

I Norge er fenomenet russemusikk en veldig kjent partysjanger. Russen i dag leier inn musikkmennesker til å lage sanger for russebussen dem, som blir sprett rundt på sosiale medier og lagt ut på Spotify. Disse sangene er ofte preget av en elektronisk beat og en rap som liksom skal beskrive russebussen sangen er om. Ofte er disse tekstene vulgære og useriøse. Mange ungdommer i dag hører faktisk på denne sjangeren året rundt om det er russetid eller ei. Mest sannsynlig fordi det er i en viss grad veldig fengende, og det får dem i en festglad dansende stemning.

Kjente artister som lager disse sagene er blant annet mannen som kaller seg TIX.  Musikksjangeren har ofte et hurtig tempo og mye bass. For flere norske artister har russemusikk vært et springbrett til store karrierer. DJ broiler, Kygo og Andreas schruller har alle lagd russelåter.

Eksempel på en slik russelåt.

Mindre autentisk

Når man tar en skikk på to toppliste sanger fra 1970 til nå , så kan man ta monsterhiten «sorry» av Justin bieber fra  2015 som et eksempel på hvor lite kunstneriske pauser det er, og hvor kort tid det tar før noen synger. Her tar det 9 sekunder før noen synger.

Det er noe ganske annet med for eksempel sangen fra 1986: Robert Palmers «Addicted to love». Her er det også flere ord i tittelen, og det tar hele 54 sekunder før han begynner å synge i radioversjonen av låta.

Og disse sekundene er heller ikke noe å sammenligne med Pink floyd sangen «Shine On Your Crazy Diamond» som ble utgitt i 1974. Her tar det over 8 minutter før noen begynner å synge. Ikke bare er det så kunstnerisk komponert enn det kan bli, men det er også 1000 ganger mer autentisk og ekte enn å høre «sorry» repetivt i 3 minutter med en beat,litt effekter og noen kjedelige akkorder i bakgrunner.

Alt er likt

Når det kommer til hvorfor mange popsanger høres like ut, er det fordi de fleste popsanger baserer seg på de fire samme akkordene. Dette er ikke bare fordi det høres bra ut, men også fordi folk liker å høre på noe de har hørt før. Det er ofte lettere å like noe som høres kjent, enn å like noe helt nytt, siden man underbevisst flere seg tryggere. Ofte baseres også flere sanger på den samme oppskriften, som de artistene på topplistene, Ariana grande, Drake, Taylor Swift og Justin Bieber. Norske topplister artister som Kygo, Morgan Sulele og Astrid S også. Musikken blir dermed forutsigbar og repetivt. Men det fungerer, så da trenger man ikke å finne på noe nytt.  Eksempel på dette med four chords prinsippet:

Her spiller disse mennene de samme 4 akkordene og synger forskjellige kjente sanger gjennom de siste tiårene, for å nettopp bevise at sangene er like og lite unike. 

Tekstene har tydeligvis også blitt dårligere. Ifølge en artikkel på forskning.no sin sider brukte man forskjellige metoder for å sammenligne lyrisk kompleksitet og intelligens, og det viser seg at kvaliteten har gått ned over de siste ti årene. Dette er igjen fordi tekstene ofte skrives om det samme. Og så lenge det funker trenger man ikke tenke ut en ny oppskrift, dessuten er de fleste hitsanger fra de siste 20 årene skrevet av bare to personer. Svenske Max Martin og amerikanske Dr Luke er sammen ansvarlig for sangene til de aller fleste pop hitsene de siste tiårene.  

Alt handler om tall

Til syvende og sist viser det seg at penger har like mye å si for den kommersielle musikkindustrien i dag. Det er riktig. Måten folk hører og kjøper musikk på har skylda denne gangen også. I bunn og grunn er mange av plateselskapene fornøyde så lenge folk hører på musikken deres, fordi det betyr penger i lommeboka for dem. Da har de tydeligvis ikke så mye å si om musikken er bra eller ikke. Men kanskje du som har nettopp lest dette innlegget kan være selv mer bevist på om det du hører på egentlig er like kult som du tror?

kilder: 

Artikkel,https://www.nrk.no/kultur/russemusikk_-et-springbrett-til-en-internasjonal-musikkarriere-1.12814314

Artikkel,https://forskning.no/musikk/2014/01/ikke-alle-darlige-sangere-er-tonedove

Artikkel, https://www.dn.no/musikk/stromming/spotify/tix/russelat-produsenter-hylles-av-norsk-musikktopp-de-ga-bokstavelig-talt-f-i-radio-regler-og-formater/2-1-327745

wikipedia: https://no.wikipedia.org/wiki/Popmusikk

wikipedia: https://no.wikipedia.org/wiki/Spotify

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *