Hva trenger du for å bygge en pc?

Hvordan bygger man en pc? Dette er det du trenger.

Å bygge en PC virker for de fleste som en vanskelig oppgave, men hvis du gjør nok research og har det du trenger, så kan hvem som helst få det til. 

Av Christian og Anders 

Komponentene du trenger for å bygge en PC  

For å bygge en PC trenger du mange forskjellige komponenter som skal fungere sammen. Jeg anbefaler å bruke nettsiden pcpartpicker.com for å sjekke om delene du vil ha er kompatible med hverandre. Noe utrolig viktig du også må ha, som kan være lett å glemme, er operativsystemet (Windows).  

Prosessor (CPU) 

Prosessoren i PC-en din er på en måte hjernen, det er den som bestemmer hvor mange prosesser som kan foregå på en gang og hvor raskt disse skal gå.  

Hovedkort (motherboard) 

Hovedkortet er der alle de andre delene skal kobles til for å få dem til å samarbeide. Hovedkort finnes i tre forskjellige hovedtyper, eller størrelser av hovedkort. De forskjellige størrelsene i hovedkort er mini-ATX, som er det minste av de tre hovedtypene hovedkort. Mini-ATX er 170mmx170mm, dette er et hovedkort som er lurt å kjøpe om du skal bygge en liten PC. Et problem med mini-ATX er at kortet bare støtter to RAM-brikker, noe som betyr at du vil få mindre maksimalt minne i PC-en, altså 32GB i stedet for 64GB.  Den andre hovedtypen hovedkort er Micro-ATX, dette hovedkortet er litt større, altså 244mmx244mm, dette kortet egner seg også for mindre PC-er, og dette kortet støtter, i motsetning til mini-ATX har du her kan bruke fire RAM-brikker, som totalt vil støtte 64GB RAM.  ATX er det mest vanlige kortet og er 305mmx244mm, her har du de fleste muilgheter, du kan ha 64GB minne og eventuelt to grafikkort.

Minne (RAM) 

Minne, også kalt RAM, er PC-ens korttidshukommelse, det er viktig at Pcen har nok ram slik at den er rustet til å hente fram filer raskt, og at den kan kjøre mange prosesser samtidig uten å hakke eller bli treg. Her har standarden vært 8GB de siste årene, men nå begynner mange spill å kreve mer og mer og hvis du skal bygge en framtidssikker PC i dag burde den ha i hvert fall 16GB RAM og absolutt ikke mindre enn 8GB. 

Grafikkort (GPU) 

Grafikkortet, GPU-en, eller videokortet er en viktig del i din PC, og er også en av de mest estetisk vakre. Grafikkortet er det som får spillene dine til å se realistiske ut. Når du skal velge grafikkort er det viktig at du velger kortet ut ifra dine behov. For å finne ut hvilket kort du skal kjøpe kan du sjekke nettsider som Basemark og 3Dmark for å teste kortene for hvor godt de presterer. 

Lagring 

Når du skal velge lagring til PC-en har du flere muligheter. Du kan ha SSD (Solid State drive), Harddisk (HDD) og du kan ha en mindre versjon av SSD som heter M.2 NVMe eller M.2 SATA. De fysiske harddiskene er den tregeste lagringsmetoden, men det er ofte disse som har høyest lagringskapasitet for prisen. De klassiske SSDene er ofte den sikreste og raskeste formen for lagring, men som går utover prisen.  

Eks SSD: Samsung 860 EVO Series med 1TB lagring – laveste pris nå: 1590kr 

Eks HDD: Seagate Barracuda med 1TB lagring – laveste pris nå: 367kr 

Du betaler altså 1123kr mer for den samme lagringskapasiteten i en SSD en i en Harddisk. Når det kommer til hastighet og sikkerhet vinner derimot SSD. Skrivehastigheten på SSD-en jeg tidligere nevnte er 520 MB/s og lesehastigheten er 550 MB/s. HDD-en jeg nevnte, har en intern overføringshastighet på 210 MB/s, altså mindre enn halvparten av hastigheten.  

Når det kommer til sikkerheten, er HDD et mindre trygt alternativ fordi den består av mange bevegelige komponenter og en spinnende skive for å virke. Dette kan mye lettere gå i stykker enn en SSD, fordi den er kompakt og har ingen deler som beveger seg.  

Det tredje alternativet, altså M.2 SATA og NVMe, er mindre versjoner av klassiske SSD-er. De har en spesifikk port i hovedkortet, og kan ikke legges hvor som helst med kun en kabel, slik som de andre alternativene kan. Derfor er det kun plass til en av disse. 

Du kan også bruke flere lagringsalternativer samtidig når du bygger en PC. Du kan for eksempel ha en SSD med mindre lagringskapasitet hvor du lagrer det du trenger at kjører raskt, for eksempel spill. Og så kan du ha en større harddisk til å lagre det som tar mye plass, men ikke nødvendigvis trenger så rask hastighet. 

 

Strømforsyning (power supply)

Strømforsyningen er rett og slett den komponenten i en PC som leverer ut strøm til de forskjellige delene. Når du skal kjøpe en strømforsyning er det viktig at du kjøper en som er kraftig nok til at alle delene i ditt system får tilstrekkelig med strøm. Du kan her gå inn på nettsiden PCpartpicker.com  for å finne ut av hvor mye strøm PCen din vil behøve.

Ekstra komponenter 

Andre ting som kan være lurt å ha i PC-en er Wifi og Bluetooth kort. Hvis du ikke har kabel-Internett (Ethernet) og om du bruker trådløst Bluetooth utstyr som feks. tastatur og mus. Da kan du kjøpe slike kort, som kan kobles direkte inn i hovedkortet, men det finnes mange som enda enklere kan kobles inn i USB inngangene utenpå PC-en. 

Nå vet du mye om de forskjellige delene du trenger for å bygge din egen PC. Senere skal vi forklare hvordan du setter delene sammen.  

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.