Arkitekt i USA

Laget av: Henriette D.

Hvordan er det å være arkitekt i USA og hva må til for å bli det? 

Først og fremst, hva er en arkitekt? 

En arkitekt er en som tegner, planlegger og utformer blant annet møbler, hus, anlegg og bygninger. 

Yrket innebærer mye mer enn å bare tegne og designe bygninger og anlegg. Man må for eksempel ta hensyn til hva oppdragsgiver ønsker med tanke på estetikk, identitet og brukbarhet, samt sikkerhet, miljø og fysiske omgivelser 

Interiørarkitekt og landskapsarkitekt er to andre varianter av yrket. Interiørarkitekter jobber mest med innvendig miljø design, mens landskapsarkitekter tar for seg utearealer. 

Vanlige arbeidsoppgaver en arkitekt gjør: 
– Planlegger og prosjekterer bygninger 
– Utvikling og fornyelse av byer 

– Rammeutforming rundt boliger, arbeidsplasser og offentlige rom 
– Utrede og analysere formgiving med tanke på teknologi, materialer og form  

Egenskaper 

Vær litt sprø og veldig kreativ 

Tenk utenfor boksen 

Ha mye tålmodighet 

Ha et øye for design 

Utdannelse 

I USA må man ta et bachelorprogram på 4 år for å kunne begynne på eksamenene. Når du er ferdig kan du endelig begynne på eksamenen for å bli en kvalifisert arkitekt. Så kan du gå 2 år til for å ta en mastergrad. Du kan ta et lenger program på 5 år for å begynne rett på eksamenene. 

Det er to forskjellige linjer du kan ta “bachelor of sience” på 5 år, det er mange som dropper av før 5 år har gått. Om du blir ferdig på 4 år er det en bachelor of architecture.  

Eksamenene er forferdelig vanskelige. Før måtte man ta 7, men nå tar man 6. Er man heldig kan man ta bare 5 eksamener. Da er disse 5 ekstra vanskelige. 

Hvis man bil begynne med eksamenene tidligere må man ha et visst antall timer med erfaring. Skriv ned antall timer med erfaring for å begynne med eksamenene før. 

Jobb 

Veien for høy lønn er lang. Å arbeide som arkitekt er ikke det som å være en kjendis arkitekt og tjene masse på å designe et hus. Oppgavene du gjør i starten er gjerne små, og det ligger hard jobbing i høy lønn. 

Hvor mye du får betalt og hva du gjør kommer helt an på hvilket firma du jobber i og stillingen din. Jobber du i et stort firma jobber du med noe spesifikt, som tegning av bygninger og boliger.  

Som freelancer får du timebetalt med betalt overtid. Hvis man er ansatt får man fast lønn og betalt selv om man er syk.  Det kan kreves overtid uten betaling om man er ansatt. Det er en regel som sier at om man jobber mer enn 50 timer har man krav på overtidslønn. 

Du begynner som en “drafter” eller tegner som det heter på norsk. Som en tegner har du ansvaret for det harde arbeidet, du må få tegningene ned på arket. 

Dagene varer stort sett mellom kl 09:00-18.00 og 1 times lunsj. 

Arkitektur henger sammen med bygge bransjen og økonomi. God økonomi gjør det bedre for arkitektene, siden da vi flere satse mer på arkitekturen. 

Tips 

Snakk med en arkitekt som jobber om hvordan det er å jobbe. De vil fortelle deg litt om arbeidsdagen og oppgavene. Se for deg fremtiden:) 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.