Mythbuster: får elever penger for gode karakterer?

Det er ingen tvil om at folk i alle aldre vil jobbe hardt hvis de får penger for det. Så hvorfor ikke gi ditt underpresterende barn penger for gode karakterer på skolen? Mange tror at elever på Ris får penger av foreldrene sine hvis de får gode karakterer, men er dette helt sant? Konklusjon: Det stemmer for ganske mange. Men er det riktig å motivere ungdommer med penger?

Av Jens og Axel

Vi intervjuet 17 elever, 7 av disse får penger fast for gode karakterer. Noen av disse får opptil 2000 kr for én god karakter. Spørsmålet blir da: Er det riktig av foreldre å motivere barna sine med penger? Haavard som er lærer på Ris ungdomsskole mener at penger er feil motivasjon. Han mener at det er kun tilfredsstillelse og anerkjennelse som burde motivere.

“Personlig tilfredsstillelse og status blant familie og venner, er det som er nødvendig for å motivere elever, penger blir feil.”
-Haavard Pettersen

Dette er de fleste av elevene enig med, 10 av 17 syntes det ikke er riktig av foreldre å motivere med penger. En elev uttalte “Jeg syntes at det er helt forkastelig, det er ikke penger som skal motivere, det er livsglede og mestringsfølelse.” En annen som mente at det var greit å bruke penger som motivasjon sa “Jeg syntes at det er greit fordi det gjør elevene mer engasjert og det er bedre motivasjon”

Når det kommer til motivasjon svarte 10 av 17 at det er en bra måte på å bli motivert selv om noen var enige i at det ikke var helt riktig. En elev uttalte “Hvis jeg hadde fått penger for karakterer hadde nok jeg blitt mer motivert til å øve, men jeg syntes ikke nødvendigvis det er helt riktig”.

Ifølge PsychologyToday var det gjort et eksperiment, hvor barn fikk en type penner til å leke med, en aktivitet de fleste likte. Halvparten av disse barna fikk penger for å leke med pennene. Etter eksperimentene var det klart at barna som ikke fikk penger syntes det var morsommere å leke med pennen. Eksperimentet gjorde det klart at penger tar fokus bort fra læringen, eller leken.

Ifølge samme avis sier ekspertene det samme om saken. Pengebelønning motiverer elever, men med en sideeffekt; Det tar fokus bort fra læring, så når belønningen tar slutt jobber elever mindre og karakterene blir dårligere.

https://www.psychologytoday.com/us/blog/the-human-beast/201003/should-one-pay-kids-good-grades

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.