Hot Cross Buns: en ny påsketradisjon?

Hot cross buns er en av Storbritannias viktigste påsketradisjoner. De har blitt bakt i hundrevis av år og det er det hvite krysset på toppen navnet kommer fra, det er en hedensk folketradisjon og symboliserer de fire månefaser.Etter kristendommens inntog er krysset forbundet med korset og baksten er sterkt knyttet til langfredag og korsfestelsen. Etter hvert begynte munken Father Thomas Rockcliffe å gi hot cross buns til de fattige. På 1600-tallet prøvde katolikkene å begrense inntaket til folket, som førte til at dronning Elisabeth vedtok en lov om at det bare var lov til å spise disse bollene ved påske, jul og i begravelser. Det gjorde at bollene ble så populære at de ble utsolgt hele påsken. 

Vi fant oppskriften på Godt.no

Fremgangsmåte

Varm melken opp til den er lunken, 37°C. Løs gjæren opp i dette.

Rør i mykt smør, egg, sukker, revet appelsinskall og krydder. Bland så i korinter (eller rosiner), apsikat (eller sukater) og hvetemel. Kna deigen jevn. La den heve til dobbel størrelse, ca 45 minutter.

Ha deigen på lett melet bakebord og del den opp i 12 like store emner. Trill runde boller som legges på bakepapirdekket stekeplate. Lag et kryss på toppen av hver bolle med en kniv.

Lag en pasta av mel, sukker og vann. Tilpass melmengden. Det skal bli en deig som er lett å trille (lignende konsistens som trolldeig). Trill tynne stenger som deles opp i biter som legges i krysset på hver bolle. Klem ytterkantene på stengene godt inn i bollen (du kan bruke litt vann til feste dem med)

Etterhev bollene i 30 minutter. Pensle over med egg som er pisket lett sammen med litt melk.

Stek bollene midt i ovnen ved 220°C i ca 15 minutter, til de har god, gyllen farge.