Hva du trenger til et hjemmestudio

Hvis du vurderer om å starte å lage musikk, lurer du sikkert på hva du trenger eller hvor du skal starte. Det er nøyaktig hva denne teksten vil hjelpe deg med, og hva du trenger for å gjøre for Å gjøre om ditt soverom til et lite studio du kan lage musikk i, enten om du vil lage musikk seriøst eller bare som hobby.

PC og en Digital Audio Workstation (DAW) 

Det første du trenger for et hjemmestudio er en datamaskin (som du sannsynligvis allerede har) og en Digital Audio Workstation. Det er det programmet som du skal lage musikken i. Det er naturligvis det viktigste i ditt studio, ettersom alle dine lyder og instrumenter vil bli samlet der. 

Det finnes visse gratis DAWs, slik som Garageband, Pro Tools First og Ableton Live Lite. Men, hvis du er villig til å betale for ditt program kan jeg anbefale er Ableton Live 10, FL Studio 20, Logic Pro X og Cubase Pro. Alle disse er veldig bra og du vil kunne gjøre masse uansett hvilket program du velger, så du trenger ikke bekymre deg så mye om det. De fleste DAWs har en gratis versjon slik at du kan prøve det før du kjøper det. Du kan lære deg hvordan man lager musikk i disse programmene ved å se på videoer på Youtube. 

Når det kommer til din datamaskin har du sannsynligvis allerede en PC eller Mac som er kraftig nok til å lage musikk på, så det trenger du ikke bekymre deg noe særlig om. 

Dette er hvordan det ser ut i FL Studio 20.

Høyttaler og hodetelefoner 

Hodetelefoner er absolutt en viktig del av ditt studio. Det er med de du vil høre alt du lager. Høyttaler er egentlig ikke nødvendig, men det er en flott ting å ha hvis du har nok penger. 

Jeg synes det beste valget når det kommer til høretelefoner er Beyerdynamic DT770 Pro (1350 kr). Med disse hodetelefonene får du fantastisk lyd og byggekvalitet for en nokså rimelig pris. Andre gode valg er Audio-Technica ATH-M50x og Sennheiser HD 650

En god høyttaler du kan kjøpe er KRK Rokit RP5 G3. 

Bilde av Beyerdynamic DT 770 Pro tatt av bruker «uyeah» på Flickr.

Mikrofon og audio interface 

Hvis du vil synge eller spille inn lyder selv trenger du naturlig vis en mikrofon for å spille inn lydene. Det finnes mikrofoner som går direkte inn i din datamaskin via USB kabel, men hvis du vil spille inn med en mikrofon med XLR kabel (mikrofoner som bruker XLR kabel gir nesten alltid bedre lyd enn mikrofoner som bruker USB) og få et mer oversiktlig studio er et audio interface nødvendig. Et audio interface er en liten boks som vil ta lyden fra mikrofonen og sende den inn i din datamaskin via USB. I tillegg kan et audio interface gi “Phantom power” (kraft) til mikrofoner som trenger det til å funke. Du kan også koble dine høretelefoner til den, som gjør at du kan styre volumet derifra. 

Mikrofoner kan variere veldig mye i pris, så du har mange alternativer. 

Hvis du vil gå for en enkel USB-mikrofon er Blue Yeti, Røde NT-USB og HyperX Quadcast veldig bra valg. 

Noen fantastiske XLR-mikrofoner for prisklassen 0 til 2500 kr er MXL 770, Audio Technica AT20-serien (AT2020, AT2035 og AT2050), AKG P220, Aston Origin og Røde NT1.

I tilfelle du er villig til å betale enda mer for mikrofonen er Aston StealthAston SpiritShure SM7B meget gode alternativer. 

Det kan også være bra å nevne at du vil sannsynligvis vil måtte kjøpe et stativ eller boom arm til mikrofonen, i tillegg til en XLR-kabel hvis du vil kjøpe en mikrofon som bruker slike kabler. 

Bilde av Audio Technica At2035 på en boom-arm tatt av 
Ryan Van Poederooyen på Flickr.

MIDI keyboard/kontroller

En MIDI keyboard er et lite elektronisk piano som du kan spille inn noter med. Det er egentlig ikke nødvendig for å lage musikk, men det vil være veldig nyttig hvis du skal spille inn melodier, ettersom du må tegne inn notene i programmet hvis du ikke har en. Det vil ikke bare bli raskere og lettere, men melodien vil også høre mer naturlig og menneskelig ut hvis du spiller det inn med et keyboard.

MIDI keyboards kommer i forskjellige størrelser, med forskjellige antall tangenter. Derfor kommer jeg til å nevne serier av keyboarder i stedet for spesifikke modeller. Noen flotte keyboardserier du kan kjøpe er Novation Launchkey, Native Instruments Komplete Kontrol, M-Audio Oxygen og Akai MPK. Et annet alternativ som er ganske annerledes en de andre er ROLI Seaboard som har myke tangenter, men det er ikke anbefalt å kjøpe et slikt keyboard dersom du ikke har et vanlig keyboard fra før.

Med dette håper jeg du får en oversikt over hva du har fra før som kan brukes til å skape et hjemmestudio og hva du trenger å kjøpe for å sette opp et studio i ditt hjem. Lykke til!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *