8 øyenfarge funfacts

Av: Kaja Lund Johnsen

Øynene dine er noen av kroppens mest hardtarbeidende organer. De kommer i mange ulike former og farger. Det du kanskje ikke visste er at forskjellige øynefarger kan ha ulike egenskaper og historie.

1. Brune øyne er faktisk blå under
De som har brune øyne har mer melanin enn de som har blå øyne. Melanin er det som gjør øynene dine brune og derfor skinner det blå fram hvis du ikke har mye melanin. 

2. Det finnes folk med forskjellige øynefarger
Folk med forskjelligfargede øyne har en tilstand som heter heterokromi. Det skyldes en ujevn fordeling av melanin i regnbuehinnen. 

3. Alle folk med blå øyne er i familie
En studie fra Københavns Universitet viste at en enkelt genetisk mutasjon for 6000 – 10 000 år siden er skyld i at det finnes folk med blå øyne i dag.

4. Bare 2% av befolkningen har naturlig grønne øyne
Naturlig grønne øyne er den mest sjeldne øyenfargen og bare 2% av befolkningen har det. Folk med grønne øyne blir ofte sett på som mystiske, noe som kanskje ikke er så rart når det er en så uvanlig farge. 


5. Folk med lyse øyne ser bedre i mørket
Det er bevist at folk med lyse øyne ser bedre i mørket enn folk med brune øyne. En hypotese er at dette er fordi det lever flest folk med lyse øyne i nord hvor det er mørkere enn resten av verden. 

6. Folk med mørke øyne ser bedre i sollys
Folk med mørkere øyne ser bedre i sola enn folk med lyse øyne. Akkurat som at folk med lyse øyne ser bedre i mørket kan dette være fordi folk med mørkere øyne holder mer til i land med mer sol. 

7. Noen babyer er født med lyse øyne, men får en annen farge senere
Det er ikke så uvanlig at noen babyer blir født med blå øyne, men får grønne eller brune øyne senere. Dette er fordi ikke alle babyer har like mye melanin i kroppen som de får etterhvert. 

8. Folk med blå øyne har større sannsynlighet for å bli alkoholikere
En studie fra University of Vermont viser at folk med blå øyne har større sannsynlighet for å bli alkoholikere. Forskere er ikke sikre på om dette er fordi folk med mørke øyne er mer sensitive til alkohol eller ikke.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.