Rusmidler – enkelt forklart

Mange ungdommer kjøper eller prøver rusmidler, selv om de vet at dette ikke er bra. I Norge er cannabis ulovlig, men det er mange måter å smugle det inn eller få tak i det uansett. Hva gjør rusmidler med kroppen? 

Cannabis 

Rusmidler som cannabis er en de vanligste rusmidlene vi har i Norge. Det finnes hovedsakelig tre ulike typer cannabis: hasj, marihuana og cannabisolje. Cannabis kan tas røykes, spises og inhaleres.  

Inni cannabis er det et stoff som heter THC. Når man røyker cannabis blir THC’en tatt fort opp i blodet og sendt opp til hjernen. Stoffet kommer til et slags senter i hjernen som gjør at hjernen slipper ut et stoff som heter dopamin. Da får røykeren en følelse av at man blir rolig og humøret blir forsterket. Ofte vil røykeren ta en dose til etter at virkningene er over eller neste gang en føler seg stresset. Hvis dette skjer veldig ofte, kan en bli avhengig og ende opp som en rusmisbruker.

Farlig

Blant osloungdom har hasjbruken økt markant, og det er størst økning i Oslo Vest.  I en undersøkelse gjort av forskning.no i 2018 hadde 38% av guttene og 23% av jentene som deltok, prøvd hasj. Alle gikk i tredje klasse på videregående. 

En av de viktigste grunnene til at det er farlig å bruke hasj er at man kommer i kontakt med kriminelle. Siden hasj er ulovlig i Norge, må man smugle det inn. Mange kriminelle gjør dette. De kriminelle kan også ha sine metoder for å lure folk i tenårene, så kjøperen av hasj kanskje kommer i trøbbel eller skylder selgeren noe. Hasj er ikke så veldig farlig i seg selv, men det å forhandle og lage avtaler med kriminelle er alvorlig!

Rusmidler er ikke bra for noen, spesielt ikke ungdommer som utvikler seg og vokser. 

Husk: en gang, er alltid en for mye! 

Kilder: 

https://forskning.no/partner-alkohol-og-narkotika-barn-og-ungdom/sterk-okning-i-hasjbruk-blant-oslo-ungdom/259497
https://www.ung.no/rusmidler/1475_Cannabis_%E2%80%93_hva_er_hasj_og_marihuana.html

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.