Tips til deg som ikke klarer å sove

Søvn er en veldig viktig del av alles liv. Det er måten hjernen din får energi for en ny dag, og hvis du ikke får nok søvn, kan det ha store konsekvenser over helsen din. Hvis du er en av de tusenvis av folk som ofte har problemer med å sove, kan disse tipsene være svært hjelpsomme.

Legg vekk mobilen

Det beste tipset jeg kan gi til deg som ikke klarer å sove er å ikke se mobilen eller andre skjermer før du skal legge deg. Lampene på LED-skjermer sender ut lys med blå bølgelenger i seg, og det gjør også solen. Søvnhormonet melatonin er sterkt påvirket av dagslys, og ettersom skjermer også sender ut slikt lys, tenker hjernen at det er dag og senker melatonin-nivået i kroppen. Da blir du mindre trøtt, og det vil bli mye vanskeligere å sovne.

Legg deg på samme tid hver dag

Alle har en slags klokke i kroppen, som sier hvilken tid du skal bli trøtt og sovne. Hvis du bryter denne «loopen» ofte kan du lett få mye problemer med søvnen. Dette har blitt bevist av mange undersøkelser. Å holde en fast og god døgnrytme kan faktisk være viktigere enn å bare få mye søvn.

Hold soverommet kaldt

Du har kanskje merket på varme sommerdager at det har vært vanskelig å få en god natt søvn på grunn av varmen. Dette er ingen tilfeldighet, det er blidt vist av flere undersøkelser at temperaturen i rommet du prøver å sove i, spiller en svært stor rolle i om hvor bra du sover. Temperaturen kan faktisk være en større søvn-faktor enn hvor mye lyd det er rundt deg.

Ta en varm dusj eller bad

Noen undersøkelser har vist at folk som tar en varm dusj eller bad før de legger seg, sover bedre enn folk som ikke gjør det. Hvis du ikke vil ta et helt bad på kvelden, kan du i stedet ta et varmt fotbad i stedet. Det kan faktisk gi samme effekt som et fullt bad, men kanskje ikke til samme grad.

Ikke spis store måltider før leggetid

Hvis du spiser et stort måltid før du legger deg, kan det gjøre det vanskelig å falle til søvn. Når du spiser mye, må kroppen med en gang begynne med fordøyelse, som kan gjøre det vanskeligere å sove. Prøv å spis dine store måltider to timer eller tidligere før du legger deg. Små snacks som en liten brødskive eller banan på andre siden, kan faktisk hjelpe mange. Bare prøv å begrens kaloriene i din kveldsmåltid.

Bruk soverommet for kun søvn

Hvis det er mulig, kan det hjelpe mye med å bare bruke soverommet til kun søvn. Hvis du gjør det, vil hjernen din etter hvert forbinde soverommet med å være søvnig. Dette kan gjøre deg trettere når du er i ferd med å legge deg.

Hvis du er en som ofte finner at du ligger i sengen lenge og ikke klarer å sove, prøv noen av disse tipsene.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.