Er det en fordel at fotball EM utsettes?

 Skrevet av Herman H. Røtnes 

Korona-virsuset. Det alle snakker om. Alle nyhetsartikler handler om Korona-viruset. Alle nyhetssendinger handler om Korona-viruset. Også denne artikkelen skal handle om viruset, men mer en konsekvens av viruset enn direkte om det.  

Den siste nyheten innen fotball er at herrenes EM har blitt utsatt fra sommeren 2020 til sommeren 2021. Dette skaper selvsagt misnøye blant så å si alle fotballfans. Sommeren er ofte en kjedelig periode for folk som er opptatt av fotball, siden det er en pause mellom den forrige sesongen og den nye. Når det er enten EM eller VM om sommeren (annethvert år) er det noe alle fotballfans ser frem til. Det er kanskje til og med høydepunktet av året, i hvert fall når hjemlandet er med. Jeg har ingen erfaring med dette, siden det er en god del år siden Norge har vært med i verken EM eller VM [red. herrene altså, de norske damene leverer langt bedre i fotballverdenen], men jeg vet at det er ingenting som forener en nasjon mer enn å følge med på landslaget sitt i en slik konkurranse. Alt dette gjør det selvfølgelig vanskelig å se noen positive sider ved at EM utsettes et helt år, men det er faktisk et par. 

Andre fotballkonkurranser, som den engelske Premier League, den spanske La liga og den italienske Serie A, er eksempler på ligaer som har blitt utsatt til minst starten av april, men blir sannsynligvis utsatt lengre. Alle disse ligaene skal i utgangspunktet bli avsluttet i mai, så spørsmålet er hva som skjer nå. Det har vært diskutert, og diskuteres fortsatt om ligaene skal avsluttes, eller om de skal spilles ferdig. Grunnene til at det muligens skal avsluttes har vært Korona-viruset, men også at EM skal holdes til sommeren. Hvis ligafotballen utsettes, vil den komme i veien for EM. Alt kommer selvsagt an på hvor lenge dette Korona-viruset varer, men at EM nå har blitt utsatt åpner for nye muligheter. Hvis ligaene ikke skal spilles ferdig står man igjen med to muligheter. Den ene muligheten, er at man sier at slik som tabellen ser ut nå, er sånn den avsluttes. Det vil si at det laget som leder tabellen uten å egentlig ha vunnet den, blir tildelt trofeet. Da vil også tre lagene nederst på tabellen rykke ned. Dette er en svært kontroversiell måte å gjøre det på, siden de tre lagene nederst på tabellen vil argumentere for at de potensielt kunne spilt seg ut av nedrykkssonen på slutten av sesongen, og det ledende laget ville vinne trofeet uten å være sikker på at de egentlig hadde vunnet hvis sesongen hadde blitt spilt ferdig. 

Den andre muligheten er å nærmest late som denne sesongen ikke har skjedd, og starte neste sesong med blanke ark. Da vil alle de samme lagene være i ligaen til neste sesong, ingen vil rykke ned, og ingen vil heller vinne denne sesongen. Denne muligheten vil også være svært kontroversiell, men ikke like kontroversiell som den første. På den andre siden av saken er det en veldig spesiell situasjon i England. Liverpool leder serien med hele 25 poeng, som er den største ledelsen førsteplassen noensinne i ligaens historie har hatt ned til andreplassen. “Alle” vet at Liverpool hadde vunnet serien uansett. Alt de hadde trengt var å vinne to av de siste ni kampene, og de har kun tapt én kamp av 29 frem til nå. I tillegg har de ikke vunnet serien på over 30 år, så det ville nesten være kriminelt å ikke gi ligagullet til Liverpool.  

Den tredje muligheten, er å spille ferdig sesongene som allerede er over halvspilt, til sommeren. Nå som EM er utsatt uansett, åpner det for denne muligheten. Det er selvfølgelig ikke sikkert at vi er kvitt viruset da, eller at det er trygt nok å gjøre det da, men hvis det er det så vil dette være den beste muligheten. På denne måten vil man unngå kontroverser, og man ville fått en ordentlig avslutning på sesongen. I tillegg til dette, vil alle fotballfans som synes det er kjedelig med en sommer uten fotball, få fotball både denne sommeren, EM neste sommer, og VM sommeren etter der igjen. Dette alternativet vil mest sannsynlig gjøre de fleste glade. Den eneste ulempen er at spillerne må ha en ferie etter hver sesong, så det vil antageligvis føre til en liten forskyvning på den neste sesongen.  

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.