Dramatisk reduksjon av insekter i ferskvann (og hva DU kan gjøre for å hjelpe til!)

Det har tidligere blitt påvist at 41% av alle globale insektarter har minket det siste tiåret. En tysk undersøkelse har vist at 75% av alle flygende insekter (rundt blomsterenger i et spesialovervåket naturvernområde) har minket siden 1990-tallet. Nå har en ny undersøkelse vist at dette ikke bare skjer rundt blomsterenger, men også i og rundt ferskvann. Forskerne målte temperaturen og mengden insekter ved en typisk elv i et naturreservat omtrent midt i Tyskland fra 1969 til 2010. Resultatene viste en økning i temperatur på 1.88°C, og en reduksjon på 81,6% i antall insekter. Dette er skremmende tall med tanke på at mennesker og massevis av dyr er helt avhengig av insekter som pollinerer planter.

Hva kan vi som enkeltmennesker gjøre for å stoppe utviklingen av total insekt-død? Her kommer noen enkle, billige tips som alle kan få til!

Insekthotell

Insekthotell er en bolig for nyttige pollinerere som sommerfugler, bier, humler og marihøner. De koster ikke all verden å kjøpe, men man kan selvfølgelig lage en selv av hule pinner, kongler og små-ved. Man trenger ikke å ha en stor hage for dette. Den kan like gjerne sitte i et hjørne på balkongen. 

Vann til insektene

Insekter trenger også vann for å leve, men å drikke kan være svært farlig for dem. Det er fort gjort at de drukner. Derfor er det lurt å lage et trygt sted for dem å drikke. Alt du trenger å gjøre er å sette en skål med vann og noen småstein oppi på et sted gjerne nærme blomster og andre vekster. Steinene vil gi insektene et trygt sted å lande.

Blomster og gress

Dette er ganske åpenbart, men det ville vært dumt å ikke nevne det, hvis du ikke har blomster i din hage, er det ikke stor vits for insektene å komme til hagen din. Man trenger nødvendigvis ikke kjøpe inn masse dyre blomster. Så kalt «ugress» kommer helt av seg selv og er en god kilde til nektar for sommerfugler og bier. La et hjørne i hagen få leve sitt eget liv uten forstyrrelser av luking og klipping. Hauger av pinner og ris, og ved er ypperlige gjemme-og bosted for mange typer biller, larver og fluer.

Bor du i blokk må du kanskje plante litt i krukker og kasser. Enklest er å strø litt frøblanding for blomstereng og vente og se hva som dukker opp!

Et annet tips som også kan brukes som argument for å slippe å klippe familiens gressplen er å henvise til at insektmangfoldet øker der hvor gress får vokse seg høyt av og til. Da får flere planter i plenen mulighet til å blomstre. Det hjelper insektene, særlig humler og sommerfugler, å få tak i væske og næring når det er varme, tørre somrer. Så drop noen av de planlagte gressklippene og du bidrar til at humlen får lettere tilgang til mat!

Vær tålmodig

Det kan ta en god stund før din hage blir populær blant insektene, så vær tålmodig. Ikke bruk kunstig gjødsel eller gift, men tenk heller at en naturlig litt «vill» hage er det beste lokkemidlet for å få insektene til å like din hage.

Vi kan alle bidra til at insektdøden stopper opp og aller helst at insektene øker. Uten dem er vi i trøbbel!

ALLE FOTO: Felix Reims

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *