SpaceX sendte sine første to astronauter ut i verdensrommet

30. Mai klokka 21:22 norsk tid ble romkapselen Crew Dragon sent til romstasjonen International Space Station (ISS) fra Florida på raketten Falcon 9. Det er første gangen på 9 år en amerikansk rakett har sendt mennesker til ISS. De siste 9 årene har nemlig USA vært avhengig av oppskytningshjelp fra Russland. 

File:SpaceX Crew Dragon (More cropped).jpg - Wikimedia Commons
Dette er en illustrasjon av Crew Dragon i ferd med å koble seg til ISS.

Det er altså ikke NASA som har sørget for denne oppskytingen, men et privat firma ved navn SpaceX. Det er grunnlagt av mangemilliardæren Elon Musk som i tillegg eier blant annet Tesla. Siden 2012 har selskapet transportert forsyninger til ISS på oppdrag fra NASA. Nå har de altså sendt mannskap i tillegg.

Fil:SpaceX-Logo.svg – Wikipedia
Logoen til SpaceX.

Denne oppskytingen var faktisk det andre forsøket, på noen dager, å få Crew Dragon ut i verdensrommet med ISS som mål. Det første ble avlyst i siste liten grunnet dårlig vær.

Launch of NASA's SpaceX Demo-2 Rescheduled for Saturday, May 30 ...
Et nærmere bilde av Crew Dragon-romkapselen oppå Falcon 9-raketten.

Den internasjonale romstasjonen (ISS) er en romstasjon eid av USA, Russland, Canada, Japan, og et antall europeiske land. Det er et laboratorium, observatorium og en fabrikk. Den skal også brukes som et mellomstasjon for videre utfart i rommet. Siden år 2009 er romstasjonen normalt bemannet med 6 personer.

File:International Space Station after undocking of STS-132.jpg ...
Et oversiktlig bilde av ISS.

SpaceX har store planer videre for å utforske verdensrommet med reiser til både månen, Mars og videre ut i solsystemet vårt. Sjefen for SpaceX, Elon Musk, er sitert på SpaceX hjemmeside med følgende visjon:

“You want to wake up in the morning and think the future is going to be great – and that’s what being a spacefaring civilization is all about. It’s about believing in the future and thinking that the future will be better than the past. And I can’t think of anything more exciting than going out there and being among the stars.”

KSC-20180206-PH_KLS03_0080 | Elon Musk, SpaceX chief executi… | Flickr
Elon Musk som snakker til medier etter den vellykkede oppskytingen av SpaceX Falcon Heavy-raketten i 2018.

Kanksje, om ikke så lenge, kan både du og jeg få oss en liten dagstur ute i verdensrommet!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *