Hvem burde du spørre om hjelp, blondt eller brunt hår? 

Hvem burde du spørre om hjelp, blondt eller brunt? 

Det finnes mange forskjellige hårfarger. Her skal vi fokusere på de 2 vanligste, blondt og brunt. Forsøket går ut på å spørre de 2 hårfargene om ett mattespørsmål, det blir tatt tiden på hvor lang tid det tar før de har kommet med en forklaring som hjelper med å fortelle hvordan man løser oppgaven.  

 

Hypotese
Spørsmålet er om hårfarge har noe å si. Forsøket vil i teorien vise at hårfarge ikke ha noe betydning fordi mennesker blir ikke smartere eller mer hjelpsomme uansett hårfarge. Men man kan aldri være helt sikker. Det er også en del vitser og lignende hvor poenget med vitsen er at blondiner er dummePersonlig tror jeg ikke det stemmer at blondiner er mindre intelligente enn brunhårede, men etter litt søking på google finner man kjapt artikler som forteller om myter og rykter for hver hårfarge. På google er det ikke noe spørsmål om hvilken hårfarge google mener er smartest, der blir det sagt at blondiner er dumme og brun hårede er smartest. Smarthet har en sammenheng med hvor gode folk er til å forklare fordi da kan de utrykke seg bedre og forklare en dypere forklaring av temaet. 

 

Oppsett 

Forsøket starter med å stille ett enkelt mattespørsmål, tiden starter når første ord blir sagt. Tiden stopper når forskeren har fått nok info til å skjønne forklaringen til personen. Tiden blir fordelt i 2 grupper, blond og brunt hår. Gjennomsnittstiden på de 2 hårfargene vil fortelle oss hvilken hårfarge som er mest hjelpsom. Spørsmålet var ett mattespørsmål som vedkommende burde vite med tanke på matteprøve om det temaet samme dag. Det gjorde at det ikke et forsøk på smarthet, men ett førsøk om hvem som best klarer å forklare best og hvem som legger mest tid inn i forklaringen, altså hvem som er mest hjelpsom. For å unngå en feilkilde ble det også spurt 2 jenter og 2 gutter med de 2 forskjellige hårfargene. 

 

Forsøket 

Forsøket ble testet på 8 personer, 4 blonde og 4 med mørkt hår. Testen skjedde i 10 b sitt klasserom på Ris skole i Oslo. Det ble plukket ut 8 elever underveis som ble spurt om mattespørsmålene, når alle 8 var spurt ble det lagt opp i en tabell som er lagt til under her. Svarene viser at det er en forskjell på hvor lenge vedkommende forklarte, men om det har noe med hårfarge og gjøre er vanskelig å si. 

blondt  49 sec  35 sec  47 sec  44 sec  gjennomsnitt  44 sec 
brunt  53 sec  35 sec  15 sec  22 sec    31 sec 

 

Analyse 

Resultatene viser at folk med blondt hår forklarer lengre enn folk med brunt hår, det var i gjennomsnitt 13 sekunder forskjellVedkommende svarte ganske forskjellig, men kom fram til poenget på hver sin måte. Det er en del feilkilder i dette forsøket, folk har forskjellig intelligens og noen er kanskje naturlig bedre til å forklare har eller øvd mer på dette mattetemaet. En annen feilkilde er personen som forsket, med tanke på at han valgte å intervjue venner av seg selv. Det gjør at det blir forskjell på om de vil snakke med personen eller ikke. Dnærmeste vennene svarer gjerne lengre fordi det kommer naturlig å snakke med personen, men for de som ikke er like god venn med forskeren er det kanskje uvanlig å snakke, og ubehagelig at den personen kommer og stiller ett matte spørsmål. 

 

Konklusjon 

konklusjon vil forsøket konkludere med at det er mange feilkilder og det burde blitt utført et mer ryddig eksperiment. Den endelige konklusjonen med forsøket er at folk med blondt hår svarer mer utfyllende enn folk med brunt hår. I hypotesen ble det lagt til at googles mening er at blondiner er mindre hjelpsomme når det kommer til å forklare enn brun hårede. Dette stemte ikke, i forsøket får vi klare svar på at blondhårede sine svar er lengre 

 

https://www.nettavisen.no/nyheter/dette-betyr-harfargen/332790.html 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *