Midtøsten: 

Hva ligger bak demonstrasjonene i Iran? 

Av Isabelle Neuhaus K. 

Tekstboks

Siden 1979 har det vært en lov som påkrever obligatorisk hijab for kvinner i Iran. Dette har i lang tid skapt spenninger, og senere demonstrasjoner i 2017. Etter pågripelsen og mulige drapet på den kurdisk-iranske kvinnen, Mahsa Amini 14-19.september har spenningen økt drastisk. Flere kvinner tar seg til gatene for å protestere mot iranske myndigheter, og prøver å få en mulig slutt på påbudet. 

Skrevet 19.10.22, 13.07                                                                                                                               Endret 16.11.22 

Situasjonen akkurat nå 

I skrivende stund skyter det iranske regime på demonstrantene. De pågående demonstrasjonene, som har fått navn Mahsa Amini- protestene, er en serie med protester og sivil uro mot regjeringen i Iran. Protestene dreier seg i hovedsak om arresteringen av den 22 år gamle kvinnen, Mahsa Amini, som døde i politiets varetekt i Teheran 19.september. Det islamske moralpolitiet arresterte Amini for angivelig brudd på den islamske republikkens konservative kleskode. I denne sammenhengen fordi hun bar en upassende hijab. Kvinnen døde senere av noe myndighetene påsto var et hjerteinfarkt. Dette benekter offerets familie. Demonstranter og familien anklager iranske myndigheter for et forsøk om å «dekke over» drapet på Amini. Det har fått det iranske samfunnet til å snakke om revolusjon. Flere unge tar til gatene og ofrer livet i protestene.

Det er flere medvirkende årsaker for de pågående demonstrasjonene. Den utløsende årsaken til de pågående demonstrasjonene, er drapet på Mahsa Amini. Likevel har det vært protester mot de iranske myndighetene i lang tid. I 1979, etter en revolusjon i landet, ble det innført en lov som påkrevde at kvinnene bar hijab. Siden denne gang, har kvinnene i Iran kjempet for å bli kvitt denne loven. I 2017 brøt det ut en rekke store demonstrasjoner, mot akkurat denne loven. Den gikk utpå fengslingen av den iranske kvinnen Vida Movahed (31). Movahed ble arrestert på bakgrunn av en video på sosiale medier, der hun viftet med hijaben sitt. I etterkant av arresteringen gikk flere iranske ut i gatene for å demonstrere. Dette blir starten på den pågående hijabdemonstrasjonen. Med dette, kan man si at Amini-saken bare var den lille flammen som skulle til for at demonstrasjonene skulle bli tatt opp igjen. 

Henning Kaiser/dpa via AP

Tekstboks

Amini-saken har skapt en stor frustrasjon hos kvinner verden over. Flere tusen mennesker har samlet seg i gatene i Europas største hovedsteder for å uttrykke sin solidaritet med demonstrantene i Iran. I Iran, på den andre siden, har ikke saken forbedret seg. Kvinner i hele landet demonstrerer mot den øverste lederen i Iran, Ali Khamenei. Responsen fra den iranske ledelsen har vært brutal. Flere videoklipp skal ha vist sikkerhetspolitiet skyte mot demonstranter, og ifølge Iran Human Rights, skal 326 ha blitt drept. Dette per november 2022. På bakgrunn av informasjonsspredning, har den iranske regjeringen blokkert tilgang til mobilinternett og sosiale medier i hele landet. 

Denne internettblokaden har gjort det vanskelig å skaffe informasjon over statusen på demonstrasjonene.  

Midtøsten: 

Hva ligger bak demonstrasjonene i Iran? 

Av Isabelle Neuhaus K. 

Siden 1979 har det vært en lov som påkrever obligatorisk hijab for kvinner i Iran. Dette har i lang tid skapt spenninger, og senere demonstrasjoner i 2017. Etter pågripelsen og mulige drapet på den kurdisk-iranske kvinnen, Mahsa Amini 14-19.september har spenningen økt drastisk. Flere kvinner tar seg til gatene for å protestere mot iranske myndigheter, og prøver å få en mulig slutt på påbudet. 

Tekstboks                                                                                                                    

De pågående demonstrasjonene, som har fått navn Mahsa Amini- protestene, er en serie med protester og sivil uro mot regjeringen i Iran. Protestene dreier seg i hovedsak om arresteringen av den 22 år gamle kvinnen, Mahsa Amini, som døde i politiets varetekt i Teheran 19.september. Det islamske moralpolitiet arresterte Amini for angivelig brudd på den islamske republikkens konservative kleskode. I denne sammenhengen fordi hun bar en upassende hijab. Kvinnen døde senere av noe myndighetene påsto var et hjerteinfarkt. Dette benekter offerets familie. Demonstranter og familien anklager iranske myndigheter for et forsøk om å «dekke over» drapet på Amini. 

Det er flere medvirkende årsaker for de pågående demonstrasjonene. Den utløsende årsaken til de pågående demonstrasjonene, er drapet på Mahsa Amini. Likevel har det vært protester mot de iranske myndighetene i lang tid. I 1979, etter en revolusjon i landet, ble det innført en lov som påkrevde at kvinnene bar hijab. Siden denne gang, har kvinnene i Iran kjempet for å bli kvitt denne loven. I 2017 brøt det ut en rekke store demonstrasjoner, mot akkurat denne loven. Den gikk utpå fengslingen av den iranske kvinnen Vida Movahed (31). Movahed ble arrestert på bakgrunn av en video på sosiale medier, der hun viftet med hijaben sitt. I etterkant av arresteringen gikk flere iranske ut i gatene for å demonstrere. Dette blir starten på den pågående hijabdemonstrasjonen. Med dette, kan man si at Amini-saken bare var den lille flammen som skulle til for at demonstrasjonene skulle bli tatt opp igjen. 

Henning Kaiser/dpa via AP

Tekstboks

Situasjonen akkurat nå 

Amini-saken har skapt en stor frustrasjon hos kvinner verden over. Flere tusen mennesker har samlet seg i gatene i Europas største hovedsteder for å uttrykke sin solidaritet med demonstrantene i Iran. I Iran, på den andre siden, har ikke saken forbedret seg. Kvinner i hele landet demonstrerer mot den øverste lederen i Iran, Ali Khamenei. Responsen fra den iranske ledelsen har vært brutal. Flere videoklipp skal ha vist sikkerhetspolitiet skyte mot demonstranter, og ifølge Iran Human Rights, skal 326 ha blitt drept. Dette per november 2022. På bakgrunn av informasjonsspredning, har den iranske regjeringen blokkert tilgang til mobilinternett og sosiale medier i hele landet. 

Denne internettblokaden har gjort det vanskelig å skaffe informasjon over statusen på demonstrasjonene.  

Kildeliste:  

https://www.washingtonpost.com/world/2022/09/22/iran-protests-mahsa-amini-death/

https://en.wikipedia.org/wiki/Mahsa_Amini_protests#Background

https://www.cnbc.com/2022/09/23/mass-protests-in-iran-is-the-regimes-biggest-challenge-in-years.html

https://theconversation.com/hijab-law-in-iran-over-the-decades-the-continuing-battle-for-reform-192037

https://edition.cnn.com/2022/11/12/middleeast/iran-protests-death-toll-intl-hnk/index.html

https://slate.com/technology/2022/09/iran-protests-mahsa-amini-internet-censorship.html

Kildeliste:  

https://www.washingtonpost.com/world/2022/09/22/iran-protests-mahsa-amini-death/

https://en.wikipedia.org/wiki/Mahsa_Amini_protests#Background

https://www.cnbc.com/2022/09/23/mass-protests-in-iran-is-the-regimes-biggest-challenge-in-years.html

https://theconversation.com/hijab-law-in-iran-over-the-decades-the-continuing-battle-for-reform-192037

https://edition.cnn.com/2022/11/12/middleeast/iran-protests-death-toll-intl-hnk/index.html

https://slate.com/technology/2022/09/iran-protests-mahsa-amini-internet-censorship.html

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *