Hvilket språk skal man velge på ungdomsskolen?

Spansk, fransk, eller tysk? Hva er best? Og hva burde man egentlig velge?

Her på ris har vi tre fremmedspråk å velge mellom: spansk, fransk og tysk. For noen er det kanskje selvsagt hva de skal velge, de trenger ikke å tenke seg om en gang. For andre kan det kanskje være litt vanskeligere å velge. Hva skal man ta? Her er en guide på hva slags fremmedspråk man burde velge.

Spansk:

Omtrent 567 millioner mennesker snakker spansk i verden, og som morsmål er spansk det nest største i verden. Når det kommer til internasjonal kommunikasjon, er spansk nummer to i verden, etter engelsk. Spansk er det offisielle språket i 21 land, og det snakkes i både Europa og Latin-Amerika. Spansk er også regnet som et av de enkleste språkene å lære seg, med nokså enkel grammatikk.

Hvorfor velge spansk? Intervju med Fredrik

Hvorfor valgte du spansk?

«Jeg valgte spansk fordi det hørtes interessant ut, og broren min tok spansk»

Hva liker du med spansk?

«Spansk er et veldig interessant språk, og jeg liker Spania,» forteller han.

Hvorfor skal andre velge spansk?

«Fordi det er et morsomt språk, og man lærer mye»

Fransk

Fransk er et offisielt språk i over 30 land, og det er også et av FNs offisielle språk. Ikke bare er det et av FNs offisielle språk, det er også et offisielt språk i EU, NATO, internasjonale røde kors og den internasjonale domstolen. Litt under 300 millioner snakker det, og det er ett av to språk som snakkes på alle fem kontinenter, det andre er engelsk. Fransk er også regnet som et av de nydeligste språkene i verden, og det blir ofte kalt «kjærlighetens språk.»

Hvorfor velge fransk? Intervju med Camilla

Hvorfor valgte du fransk?

«Mamma er fransklærer, og fordi det snakkes i veldig mange land. Det kommer kanskje til å ha noe å si i fremtiden» forklarer hun.

Hva liker du med fransk?

Camilla sier at fransk er et vakkert språk, og at når man snakker «synger» man, og at det er et interessant språk med en viss vanskelighetsgrad.

Hvorfor skal andre velge fransk?

«Andre burde velge fransk fordi du trenger ikke å lære deg så mye før du kan kommunisere, og man snakker det i kjempemange land. Dessuten kommer man langt med fransk hvis man vil oppleve ting. Sammenlignet med spansk og tysk er fransk er veldig «pent» språk, i motsetning til spansk og tysk.»

Tysk

Tysk snakkes av litt over 100 millioner mennesker, og det er det største morsmålet i Europa. Det er også det språket som blir snakket nest mest i Europa. Tyskland er også Europas økonomiske motor, og tysk er et skikkelig business språk. Tenker du å gå innenfor business, er tysk et solid valg. Tysk er også et germansk språk, i likhet med norsk, som betyr at tysk og norsk er ganske like.

Artikkelforfatteren har selv valgt tysk som språk, og her er mine tanker:

Hvorfor valgte du tysk?

Jeg valgte tysk, siden det er et nyttig språk å kunne og det ligner på norsk, som gjør det litt lettere å lære.

Hva liker du med tysk?

Jeg liker tysk, siden det er logisk grammatikk og et spennende språk. Det er gøy å lære det.

Hvorfor skal andre velge tysk?

Tysk er et spennende språk, det er ganske lett å forstå siden det ligner norsk, og det er logisk grammatikk. Hvis man har tenkt å gå innenfor business, er tysk et godt valg. Dessuten er tysk et av de språkene som blir snakket mest i Europa.

Konklusjon

De tre språkene har ulike fordeler, og det er ikke en «fasit» på hva du burde velge, det kommer an på dine interesser og hva du vil. Det er ikke et språk som nødvendigvis er «bedre» enn et annet, som sagt har alle ulike fordeler. Om du fremdeles er usikker på hvilket språk du vil velge etter å ha lest denne saken, kan du gå inn på språkvalg.no (http://www.sprakvalg.no/). Der er det mye god informasjon om de ulike språkene 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *