Slik lopper spillbransjen folk for penger

Dette er «loot box».

For dem av oss som vokste opp med dataspill på 1980,- 1990- eller 2000-tallet, var livet enkelt. Det økonomiske forholdet mellom spiller og spillutvikler ble avsluttet i øyeblikket du forlot butikken, og det var ingen som hadde hørt om begreper som loot-bokser, skin-trading eller mikrotransaksjoner. Dagens spillbransje, derimot, har oppdaget en tilsynelatende bunnløs gullgruve i nettbaserte spilltjenester.

De største utviklerne har blitt veldig gode til å melke spilleren for penger, også ofte etter at vedkommende har betalt full pris for spillet sitt. Det finnes i dag varianter av loot-bokser som oppfyller kriteriene for pengespill, og man ser ingen grunn til at de skal være unndratt regulering.

Bilderesultat for loot box overwatch

Folk bruker formuer

Forum for spilltrender har særlig rettet søkelyset mot loot-bokser, en digital forundringspakke spilleren kan kjøpe for virtuelle eller (mer normalt) ekte penger. Disse kan blant annet inneholde våpen og kostymer (ofte kalt «skins»), statusoppgraderinger og seiersdanser for karakteren din. 

 Loot-bokser fungerer typisk som et tradisjonelt lotteri. Du betaler penger for et tilfeldig utfall og belønnes med premier. I noen spill kan også disse premiene selges videre eller auksjoneres bort for store beløp et eksempel på det er Counter strike global offensive. 

«Dragon Lore», et av de dyreste våpen «skins» i Counter Strike: Global Offensive. et eksempel var en som gikk for 61.000 dollar.

En forsker ved Institutt for samfunnspsykologi ved Universitetet i Bergen. hadde gjort et eksperiment og fikk oppleve hvor forbrukerfiendtlige loot-bokser kan være. I eksperimentet brukte han 30.000 kroner på FIFA Ultimate Team, der spillere betaler ekte penger i bytte mot digitale (og tilsynelatende tilfeldige) fotballkort.  

I forkant hadde han tenkt ut et lag med 15 topprangerte spillere. Da den siste kortpakken var kjøpt, satt han kun igjen med tre av dem.

Burde vært regulert på linje med pengespill  

Loot-bokser har blitt en kontroversiell snakkis den siste tiden, særlig etter at land som Belgia og Nederland erklærte enkelte av spillene med slike bokser (inkludert ovennevnte FIFA Ultimate Team) som ulovlig gambling tidligere i år. Det er derimot liten tvil om at loot-boksene er kommet for å bli. Takket være inntekten fra mega-titler som Counter Strike GO, Overwatch, Call of Duty og FIFA har bransjen aldri vært mer lukrativ. 

Ifølge nettsiden gamesindustry.biz vil 2,3 milliarder mennesker bruke rundt 139 milliarder dollar på spill i 2018, noe som gjør spill til verdens mest inntektsbringende underholdningsform. En betydelig andel av dette beløpet (over halvparten for enkelte spillselskaper) vil stamme fra loot-bokser og andre former for mikrotransaksjoner. I lys av dette er det på høy tid at norske myndigheter bør ta grep. 

Jeg mener at loot-bokser er gambling, og at det derfor burde vært regulert på lik linje med pengespill i Norge. Du satser tross alt ekte penger på å vinne noe som har en verdi for deg. Selv om tingene ikke nødvendigvis har pengeverdi utenfor spillverdenen, er mekanismene de samme. og med denne verdien kan det også gi forbrukeren en vis rus som vil få dem til å fortsette å kjøpe og bli avhengig.

Du lurer nok kanskje på hva som er forskjellen på å kjøpe virtuelle fotballkort i FIFA Ultimate Team i et nettspill, og å kjøpe pappvarianten fra den lokale storkiosken?  

Hvis en 12-åring hadde kommet inn på kiosken med foreldrenes kredittkort og kjøpt fotballkort for 20.000 kroner, hadde nok noen alarmer gått. Ved hjelp av lyd, lys og grafikk tar også bransjen i bruk en rekke teknikker som har blitt perfeksjonert i casino-lignende pengespill gjennom mange tiår.  

Finansportalen opplyser at de ikke har innsikt i barn og ungdoms kortbruk i forbindelse med nettspill, men at aldersgrensen for å stifte gjeld, og dermed bruke kredittkort, går ved 18 år. Bankene har ulike tilbud til barn, DnB tilbyr eksempelvis debetkort som kan brukes til netthandel fra fylte 15 år. 

Ingen endelig avgjørelse 

Det har ikke vært noen endelig avgjørelse på om loot-bokser skal bli regulert på i Norge.  Lotteriloven, slik den står i dag, ble utformet i en tid da ingen var kjent med denne typen teknologi. Det vil ta tid før vi får en fullstendig oversikt over effekten loot-bokser har på spillere. 

Fare for å normalisere gambling for unge

Om det ikke blir stoppet snart vil gambling normaliseres for barn og unge og vil skape problemer for dem og Norge som et land. Det burde bli gjort noe med det for hvis ikke barn lærer seg å bli mer observante vil det bare fortsette å lure og tømme kredittkortene til foreldrene deres. 

Foto: https://www.slashgear.com/overwatch-loot-box-odds-revealed-following-chinese-regulation-06484302/

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.