Potensiell nordisk seier i Eurovision?

I år arrangerer Storbritannia Eurovision i Liverpool, selv om Ukraina vant i fjor. Hvem stikker av med seieren denne gang?

Skrevet av: Julie Solvang Austestad

FOTO: Eurovision Wkikcommons

Hva er Eurovision?

Eurovision Song Contest er en musikkfestival som arrangeres hvert år for medlemslandene i Den europeiske kringkastingsunion (EBU). Unionen er verdens største sammenslutning av nasjonal radio og tv-selskaper. I 1955 kom daværende EBU-direktør Marcel Bezencon med et forslag om en pan-europeisk musikkonkurranse, ettersom at Europa var splittet etter verdenskrigene. Ideen var at en musikkonkurranse skulle hjelpe med å samle nasjonene uten å tenke på politikk.

Eurovision kan gi en nasjonalistisk følelse og tilknytning til land, hvor det ofte er med sanger som fremhever diverse kulturer. Selve prosessen i Eurovision går ut på at hvert land sender sitt bidrag til å først gjennomgå semifinaler, som det holdes to av. Fra hver semifinale går ti artister videre til Grand finalen. Det er noen land som får unntak når det kommer til deltagelse i semifinalene. Landene som er omtalt “Big Five” er Frankrike, Spania, Storbritannia, Italia og Tyskland er automatisk med til finalen som konkurransens største økonomiske bidragsytere. Landet som vant året før har også automatisk inngang til den store finalen, hvor fjorårets vinner var Ukraina. Ved finalen kårer de sangen som har mottatt flest poeng blant både jury og folke-stemmer, stemmene er fordelr 50% hver. Hvert land sin jury gir ut poeng til andre deltagere.

Blir det seier til Norge?

I går ble den første semifinalen holdt. Sverige, Norg eog Finland gikk alle lett videre. Den andre finalen holdes torsdag 11. mai og den store finalen er på lørdag 13. mai. Flere nordiske land dominerer påtippingen! På toppen har Loreen som representerer Sverige med sangen “Tattoo” 44% vinnersjanse ifølge Eurovision world. (09.05.23) Loreen har tidligere vunnet Eurovision med sangen “Euphoria” i 2012. På andreplass finner vi sangen “Cha Cha Cha” laget av finske Käärijä og har 22% sjanse for å vinne. Etter Finland er det Ukraina med duo gruppen Tvorchi med “Heart of Steel”, Frankrike med “Évidemment” av La Zarra, Blanca Paloma med “Eaea” som står for Spania. På sjetteplass har vi Norge med Alessandra Mele som bidrar med sangen “Queen of Kings” med 3% vinnersjanse. Noe som har sunket siden februar, hvor hun lå på tredjeplass med 9% odds.

Foto: Alessandra Mele fremfører Queen of Kings i delfinale 1 i Melodi Grand Prix 2023, i Nydalen Studios, Oslo Norge. Wiki Commons

Sangen til Mele handler om å våge å være seg selv og å ikke “redd for det vonde, men bruke det for å reise seg igjen” uttaler 20-åringen i et intervju med Dagsavisen. Før Melodi Grand Prix gikk sangen viralt over sosiale medier. Nå har sangen hennes rundt 42 720 000 streams på Spotify, hvor de eneste andre deltagerne som slår Alessandra er Sverige og Italia. Både Norge, Finland og Sverige skal konkurrere i samme semifinale. Så langt tyder det på sterk sjangs for en nordisk seier i år!

NORDISKE KONKURRENTER: Loreen til venstre, Alessandra i midten og Käärijä til høyre. FOTO: NTB

Kilder:

Aktiv Oslo, (2023), (Hentet 08.05.2023), Aktiv Oslohttps://www.aktivioslo.no/guide/eurovision-song-contest/

Eurovision World, (2023), (Hentet 09.05.2023), Eurovision World https://eurovisionworld.com/odds/eurovision

Eurovision, (7 oktober 2022), Eurovision https://eurovision.tv/mediacentre/release/liverpool-host-eurovision-song-contest-2023-behalf-ukraine

NTB, (04 februar 2023), Dagsavisen https://www.dagsavisen.no/nyheter/innenriks/2023/02/04/alessandra-vant-arets-mgp-finale-med-lata-queen-of-kings/

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *