Iran og USA: Alt du trenger å vite om konflikten.

Tidligere denne uken bestilte president Donald Trump et angrep mot flyplassen i Iraks hovedstad Bagdad. Dette har gjort den Islamske Staten Iran rasende, og folk er i massiv protest. I dag tweetet presidenten av Iran, Hassan Rouhani, dette:

Presidenten refererte også i en annen tweet til Iran Air flight 655 skutt ned av amerikanske styrker i 1988. Han skriver at om man husker tallet 55, burde man også huske tallet 290 som referer til antall døde. Rouhani skriver: «Aldri tru den iranske nasjonen».

Fiendskapet mellom Iran og USA startet i 1979, da Shahen ble styrtet av de muslimske styrkene. Samme år ble en gruppe amerikanere fanget og var gisler i den amerikanske ambassaden. Siden da har forholdet mellom Iran og USA vært kaldt.

Donald Trump retweet innlegget til senator Lindsey Graham, der han blant annet skriver at USA ikke kan sitte og vente mens deres folk er truet. Graham nevner også at han syntes Trumps valg var det riktige å gjøre.

Irans utenriksminister, Javad Zarif, tweetet at han ikke søkte noen krig med USA, men at nasjonen Iran ville beskytte seg selv mot alle typer aggresjon:

Qasem Soleimani with Zolfaghar Order.jpg
General Qasem Soleimani

Qasem Soleimani (f. 1957, d. 2020) var generalmajor for Revolusjonsgarden fra 1998 til hans død i år. Han var også sjef for Quds-divisjonen som primært kjemper i utlandet. Han har blant annet vært ansvarlig for støtte til Hezbollah i Libanon og president Bashar al-Assad av Syria. Han er meget populær i området, og spesielt i Kurdistan der han var den første som støttet de kurdiske styrkene og ga de våpen. 82% av alle iranere likte Soleimani i følge en undersøkelse gjort av universitetet i Maryland.

Verden sitter spent og følger med på situasjonen i midtøsten. Kan dette eskalere til en ordentlig krig?

Kilder:

irna.ir

Twitterkontoer: Javad Zarif, Hassan Rouhani og Donald Trump

https://www.bbc.com/news/world-middle-east-51018120

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *