5 ting du ikke visste om Ris skole

Fil:Ris Wilse 1930.png
Ris gård hovedbygning lå ved Ris kirke. FOTO: lokalhistoriewiki.no
  1. I flere tusen år var det en gård der hvor Ris skole ligger i dag. Ris betyr krattskog, og det var derfor gården fikk akkurat dette navnet. Det vokste nemlig en veldig stor og tett krattskog like ved.

Ris skole:

  1. I 1915 ble Ris ungdomsskole (daværende middelskole) opprettet p.g.a. befolkningsvekst, da leide skolen lokaler. Syv år senere i 1922 ble skolen bygget på tomten til Ris gård, samme år ble skolen også utvidet til både ungdomsskole og gymnas. Skolen er ungdomsskole og gymnas frem til 1940.

Ris blir invadert:

Ris skole for ca 80 år siden.

  Lærere til å bli nazister:

  1. 9. april 1940 ble Norge angrepet av tyske soldater. Kun 1 måned senere ble Ris skole også tatt over av Tyskerne. Elever og lærere hadde nå ingenting å møte opp til, dermed ble ordningen for de få som var igjen, de skulle gå på Ullern skole. Siden Ullern nå skulle ha elever fra Ris også var det ikke plass til alle på skolen samtidig. Dermed måtte noen av elevene gå på skole på formiddagen og andre på ettermiddagen.  Alle problemer var allikevel ikke løst fordi rektorene fra Ris og Ullern ville ikke ha noe med hverandre å gjøre. De var nemlig helt på forskjellige sider under krigen. Rektoren på Ris var motstandsmann, mens rektoren på Ullern var nazist. I 1943 ble også Ullern skole tatt av tyskerne. Da flyttet elevene over til Ullevål folkeskole. Der ble de ikke lenge fordi denne skolen ble etter hvert overtatt av Hirden (nordmenn som samarbeidet med Tyskerne). Dermed ble elevene flyttet enda en gang til Blindern. Her hadde de undervisning resten av krigen.

4. 1942 måtte alle lærere i Norge skrives inn i det nazistiske forbundet, Norges Lærersamband. Mange av lærerne ville ikke dette, de kom med moterklæringer, dette skapte en stor konflikt. NS (Nasjonal Samling, partiet til Quisling) stengte skolene for å presse lærerne sånn at de skulle signere. Dette funket ikke, derfor arresterte de 1.100 lærere over hele landet. Fire av lærerne fra Ris skole sto på NS liste, to av lærerne ble sendt til Grini, men de andre slapp unna p.g.a. sykdom.

  Bautaen i skolegården

5. Noen elever fra Ris skole falt under andre verdenskrig. Dermed står det et minnesmerke i skolegården, en bauta. På bautaen er det risset inn navn, fødselsår og hvor de forskjellige falt.

Betaen er minnesmerket i skolegården til Ris skole.

Kilder/bildekilder:

https://kulturpunkt.org/no/kulturpunkt/6993

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *