Russetiden: Diktaturet som starter i 8 klasse

Kulhetstyranniet begynner stadig tidligere.

Kongen og prinsessa kan egentlig bli utpekt på barneskolen allerede. Barna som har selvtilliten som mange eldre aldri vil være i nærheten av. Elevene som gikk alene opp til rektor første skoledag, første gang på ny skole og inn i en helt ny verden. Det er de som ofte kommer slentrene inn noen år senere i en stor russegenser med et fengende dekknavn fra eldre søsken.

Der går de, egentlig er 8 klasse russejentene veldig få, men når de kommer gående med en selvtillit, status og utseende som mange andre usikre ungdommer ville gjerne hatt, virker de mange. For hva skjer med ungdommene som ikke har MR* bakpå ryggen?

*Forkortelse for Midtstuen & Ris russegruppe av 8.klassinger.

Hvilken verden er det vi lever i når et «kjent etternavn» skal bestemme om du er kul og har status?

AUDITIONS FOR Å BLI MED

Du har kanskje blitt bedt ut på resturantbesøk sammen med venner før? Kanskje for en bursdag? Har du noen gang blitt invitert ut uten å vite hva som skjer? Invitasjonen var kanskje den første og siste. For MR gruppa samt mange andre russegrupper har auditions. Er du verdig nok til å få en buss plass? Har du nok status? Et kjent etternavn? Et bra rykte? Og vil du klare å holde deg i glanstiden lenge nok til å ikke gå ut på dato før den faktiske russetiden starter?

Etter en nervepirrende audition har du enten fått deg russegenseren eller fått deg rykte som: hun/ han som ikke kom inn på bussen.  Du har dermed gått fra å være en somebody til en nobody. Og en nobody vil du da forbli i 3 år på videregående.

Rulling til langt på natt i latter. FOTO: Privat

DEN PARALLELE VERDEN

Så har vi den andre siden av skalaen. De som ble en somebody etter auditionen, fikk seg genseren og det kjente etternavnet. Ungdommene med riktig attitude er nå en del av selvsikker Oslo vest. Du er ikke alene ved å være i ekstase, endelig del av gruppechattene, festene, men også den PARALLELE VERDEN. Den parallelle verden med et regime og reglement som er beinhardt. Snitching, baksnakking, utestenging, rykter – alt ungdommene må gjennom for å kunne rulle rundt i tåke og sprit i 3 uker. Du må betale dyrt for russebussen, men enda mer for å ha blitt kastet av for å ha brutt de u-skrevene-reglene – du går nemlig tilbake til å bli en nobody.

Bli vandreruss! FOTO: Wikimedia

Når de tre ukene er ferdig, skal du tilbake til den normale verden. Kanskje med entusiasme? Men for det meste kanskje dårlig selvbilde, dårlige karakterer og penger bortkastet, en bortkastet ungdomstid vel?

RUSS UTEN BUSS, KANSKJE BEST?

Kanskje det ikke er det verste å være gå russ, russ uten buss? Russ med buss er kanskje de kule, men er det de som har det best? Ønsker du å omgås med ustabile ungdommer eller stabile venner? Tanken på å bli lagt merke til er fristende, men hvor mye blir du lagt merke til? De som virkelig klarer å leve på en rosa sky er de som hadde planen klar når de gikk gjennom porten i første klasse med foreldre som hadde samme plan – ikke de som fikk underdogs-tittlen etter cafebesøket.

Til alle usikre underdogs: Kom deg opp og frem sammen med venner uten buss. Husk: Russetiden er en tid hvor de kule rømmer til en flaske og en annen verden. Det er de som følger trenden med en rullende buss som faktisk er usikre. Husk at presset om buss ikke er like stort på skoler.

Derfor, kom dere bort fra stolen på restauranten. Ta deg av russegenseren som lukter nervøsitet, slutt å gå rundt som en levende reklameplakat for en forferdelig ungdomstid.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *