Internett: Så langt reiser nettsidene

Ett av datasenterene til Google
Ett av datasenterene til Google

 

Vet du egentlig det som skjer når du er på en nettside, bruker One Note, eller sosiale medier på mobilen? Vet du hva internettet er?

Av: Aniruddha Girish Aramanekoppa og Stig Mathias Thorsen

 

Hva er egentlig internett? Et nettverk er flere ting som er koblet til hverandre. Internettet er et globalt nettverk med tusenvis av datamaskiner som er koblet til hverandre og deler informasjon. Alle datamaskinene som er koblet til hverandre har minst en måte å koble til en annen datamaskin koblet til nettverket. Det er ingen organisasjon eller regjering som har ansvar og kontroll over hele internettet.

 

Alt går via kabler og datasentre:

Trafikken i internettet reiser gjennom datasentre, også kalt serverfarm. Et datasenter er et sted med mange dataservere. En server er en datamaskin som lagrer informasjon fra internettet og sender dette på internettet når en annen datamaskin trenger denne informasjonen. Når du åpner Facebook, sender datamaskinen din en forespørsel om å få informasjon på nettsiden til det nærmeste Facebook datasenteret, som er i Irland. Når serverene i datasenteret godkjenner forespørselen, sendes det informasjon til datamaskinen din for å fylle ut nettsiden med tekst, bilder, videoer, osv. Alt dette skjer i løpet av noen få millisekunder. Det er mange organisasjoner som Google, Facebook, Amazon og Akamai som eier disse senterene. Det ble åpnet en ny datasenter i Nydalen i Oslo for noen år siden. Alle nettsider må reise gjennom flere servere og datasentre.

 

Veien nettsider tar til deg:

Når du besøker en nettside, må informasjonen reise en land vei på vei til deg. Det hender ofte at nettsiden ligger på et datasenter som er i en annen verdensdel og må reise over havet gjennom sjøkabler. Et eksempel på dette er når du besøker office.com på skolen. På kartet kan du se hvordan alt du skriver på OneNote, OneDrive, Word Online, osv. blir lagret i Microsoft sine servere i et datasenter i Redmond, Washington. Først må de gjennom flere datasentre i Norge, Sverige og Danmark. I Danmark blir de sendt i en internettkabel som går under atlanterhavet. Når kabelen kommer til østkysten av USA, blir de sendt i en annen kabel som går rundt Nord-Amerika og til slutt til Seattle, som er den nærmeste storbyen. Enveis reisen er rundt 20 000 km.

Ruten som Office-pakken din tar mellom deg og datasenteret
Ruten som Office-pakken din tar mellom deg og datasenteret

 

En lignende ting skjer når du leser denne artikkelen. Alt på Ris avis er lagret i et datasenter i København. Artikkelen blir delt opp i tusenvis av bitte små deler som heter «packets». Deretter blir de sendt til et datasenter i Malmö, og så til et datasenter i Throndheim, som håndterer internet-trafikken som reiser inn og ut av landet. Der blir delene videresendt til Telenors datasenter i Fornebu, og til slutt til skolens servere. Hele reisen tar over 1 300 km.

Reisen til artikklene på Ris Avis
Reisen til artikklene på Ris Avis

 

Tenk på dette neste gang du blir frustrert at noe går veldig tregt og kaster fra deg pc-en eller mobilen. Selv om selve signalene reiser i lysets hastighet og trenger mindre enn 100 millisekunder for å reise rundt kloden, kan servere på veien, som håndterer flere tusen nettsider per sekund, bruke noen sekunder på å regne ut veien videre til deg.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *