Stjernehimmelen – Desember 2017

maxresdefault
Geminidene: Kongen av meteorsvermene. FOTO: https://i.ytimg.com/vi/HG4C23nPkqA/maxresdefault.jpg

 

Det er mange spennende ting som skjer på himmelen denne måneden. Alt du trenger er et mørkt sted og en kikkert, hvis du har en. Du kan se blant annet en supermåne og to meteorsvermer. 

Av: Aniruddha Girish Aramanekoppa

 

Supermåne

En supermåne er en ekstra stor fullmåne. FOTO: http://www.businessinsider.com/supermoon-2013-dates-and-when-to-watch-on-june-23-2013-6?r=US&IR=T&IR=T

3. desember er det en supermåne. Det betyr at det er fullmåne når månen er nærmest jorda i banen
sin. Det gjør at månen vil se 14% større og 30% lysere ut enn vanlig. Forskere har funnet ut at månen beveger seg 38 mm lengere unna jorda hvert år. Derfor vil månen aldri være så nærme jorden som den er under supermånene dette århundret.

Kongen av meteorsvermene

Geminid meteorsvermen varer fra den 4. til 17. og er størst på den 13. og 14. desember. Denne meteorsvermen er den med flest stjerneskudd, og blir kalt «kongen av meteorsvermene». Man kan se opptil 120 fargerike meteorer per time på disse dagene. Disse dagene vil det ikke være fullmåne, derfor vil det være veldig gode muligheter for å se på meteorsvermen. Se mot stjernebildene Orion og Tvillingene for å se meteorene.

 

Pleiadene, eller M45 er en av de mest kjente stjernehopene. FOTO: https://en.wikipedia.org/wiki/Pleiades
Pleiadene, eller M45 er en av de mest kjente stjernehopene. FOTO: https://en.wikipedia.org/wiki/Pleiades

Det er nymåne på 18. Desember, og dette er den beste dagen for å observere lyssvake objekter som galakser og stjernehoper, hvis du har et teleskop.
På 21. desember, er det vintersolverv. Dette er den korteste dagen på den nordlige halvkulen i løpetav hele året. I Oslo i år vil dagens lengde bli 5 timer og 54 minutter.
Denne måneden har man mulighet til å se mange stjernehoper og stjernebilder  med lyssterke stjerner. Bruk denne nettsiden for å bli kjent med stjernehimmelen din: Solar System Scope

 

 

Her er en fin video om alt som skjer på stjernehimmelen denne måneden.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *