Hong Kong situasjonen i dag

https://www.instagram.com/p/B6FpnfglI2I/

Hong Kong har vært preget av store protester de siste 5 månedene. Det som skulle være en «fredelig» demonstrasjon har blitt til et masseslagsmål mellom politiet og demonstrantene. Etter flere uker intens sammenstøt har flere personer blitt drept.

Misnøye med lovforslag 

Dagens demonstrasjon har sitt opphav tilbake i Juni 2019, når Hong Kong kom med et forslag om en ny utleveringslov. En utleveringslov mellom Hong Kong og Taiwan var sterkt ønsket etter en ung mann drepte kjæresten sin i Taiwan, og kunne etterpå gå fritt rundt i Hong Kong siden de ikke hadde noen avtale om utlevering. Den sterkt ønskede loven ble imidlertid ikke veldig fristende lenger når den ble lagt fram. Dette var fordi lovforslaget også la til rede for at Hong Kong kunne sende ut folk fra Hong Kong til fastlands Kina. Dette skapte stor misnøye blant mange av Hong Kongs innbyggere som er sterkt imot at Kina skal involvere seg enda mer i Hong Kongs politikk enn det de allerede gjør. Demonstrasjonen skulle starte som fredelige protester i gatene og det fortsatte sånn helt til Shenzhen’s politi blandet seg inn. 

Slagsmål mellom politi og demonstranter 

Etterhvert som demonstrasjonene ble mer og mer voldelige startet politiet å bruke grep som vannkanoner og tåregass. Demonstrantene responderte ved å kaste hjemmesnekrede bomber mot politiet og andre bygninger. Blant demonstrantene er en stor del av dem unge studenter, og flere av universitetene i Hong Kong har blitt brukt som oppholdssted for demonstrantene. Natt til Tirsdag 18. November lokaltid, var det over ti-tusen demonstranter som slåss mot politiet utenfor Det Polytekniske Universitet i Hong Kong. 116 mennesker ble skadet under slagsmålet. 23. Oktober ble lovforslaget som hadde startet det hele trukket tilbake. Dette har tilsynelatende ikke dempet demonstrasjonene som fortsatt herjer i Hong Kongs gater.  

https://www.instagram.com/p/B6KekJhlTRG/

Pro-demokratene med knusende seier i lokalvalget 

24. November 2019 ble det holdt lokalvalg i Hong Kongs distrikter. I årets valg var det 4,13 millioner som deltok, dette er over en million flere enn det forrige valget der det var 3,12 millioner. Ifølge VG viste valgresultatene en overlegen seier Pro-demokratene som fikk hele 90%. Med dette får pro-demokratene tilsynelatende kontroll over alle 18 distriktene. Mange av demonstrantene håper at dette skal sende et tydelig signal til Carrie Lam, Hongkongs statsleder. Selv om valget ikke vil føre til reell politisk makt i Hong Kong, håper demonstrantene dette vil starte en bevegelse. 

Misnøye fra Kina etter USA innblanding 

Demonstrasjonen har vekket mye internasjonal oppmerksomhet, blant disse er USA. Forrige måned ble det vedtatt lover i Washingtons kongress som støtter demokrati og menneskerettighetene til Hongkongs innbyggere.
Onsdag, 27.November skrev ifølge ABC-nyheter USAs president, Donald Trump,  under på to lover med støtte til demonstrantene. Dette reagerte Kina sterkt på og kom med trusler om “sterke motreaksjoner” dersom USA skulle blande seg mer inn i konflikten. Mange frykter at USAs innblanding vil komplisere det allerede vanskelige forholdet mellom de to landene. Trump hevder å ha signert disse lovene i respekt for Kinas president, Xi Jinping. Under en pressekonferanse 1. Desember, sier utenriksdepartementets talskvinne, Hua Chunying at Kina skal stenge ute amerikanske krigsskip og NGOer ute fra Hong Kong. En NGO er en ikke-statlig organisasjon. 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *